Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak üzere üçe ayırabiliriz.
Hak dinin özellikleri;
Hak din vahye dayalı olan dindir ve Semavi din olarakta adlandırılır.
Allahu Teala hak dini peygamberler aracılığı ile bildirmiştir. Hz. Adem as.dan itibaren son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) 'e kadar gönderilmiş bütün peygamberlerin tebliğ ettikleri din; hak dindir. Zira peygamberlerin hepsi insanlara Allahu Tealanın birliğine ve tevhide davet etmişler,Allahu Tealanın emin ve yasaklarını bildirerek nasıl kulluk edileceğini öğretmişlerdir.
Hak din;
İslamiyet; Tek Allah inancına dayalı son dindir. Son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) in Allahu Tealadan aldığı vahiyle tebliğ ettiği, kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim olan semavi dindir. Bu dine iman etmiş kişilere inanç etmiş ve iman etmiş manasında mümin denir. Ayrıca Allahu Tealaya teslim olmuş manasında Müslüman denir.
Tahrif edilmiş dinler;
Peygamberlerin vahiyle insanlara tebliğ ettiği ilahi dinlerin, insanlar tarafından tahrif edilmiş, aslı bozulmuş olan dinler.
Yahudilik ; Hz. Musa as. aracılığı ile ben-i israile gönderilen, daha sonra tahrif edilen dinin adıdır. Kutsal kitapları Tevrat olan Yahudilere Musevi de denilir.
Hıristiyanlık; Tek ilah inancına sahip İbrahimi bir dindir. Hz. İsa as. aracılığı ile gönderilmiş ve kutsal kitabı İncil olan bu dine Hz. İsa as.'ın adına atfen İsevilik, memleketine atfen Nasranilik adıyla da bilinmektedir. Hıristiyanlık inancını kabul etmiş kişilere Hıristiyan denir.
Batıl dinler;
Her hangi bir ilahi vahye dayanmayan, insanların uydurdukları inanış şekilleridir. Batıl dinlere beşeri dinler de denilebilir.
Batıl dinlerin en fazla bilinenleri;
Her varlıkta ruh bulunduğu inancına dayalı animizm
Doğa kurallarına ve tabiat kuvvetlerine tapılan naturizm
Bitki ve hayvanları kutsal sayıp tanrılaştıran totemizm
Geçmiş atalarının ruhlarını kutsallaştırıp tanrılaştıran sinizm
Gök tanrı, yer ve su tanrıları ile ruhların varlığına ve olaylarına hükmettiği inancına dayalı olan şamanizm
Ölülerin ruhuna tapılan şintoizm
Ateşe tapılan mecusilik
Hint Dinleri: Hinduizm, Budizm, Caynizm, Sihizm
Hinduizm; Kökeni Hindistan’a dayanır. Bu dine inanan kişilere Hindu denir.
Budizm; İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkmış, din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm'in amacı, hayattaki acı, ızdırap kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir.
Caynizm (Jainizm); Güney Asya kökenli din ve felsefeye dayalıdır.
Sihizm; 16. ve 17. yüzyıllarda Kuzey Hindistan'da yaşamış olan on gurunun öğretilerini esas alan tek tanrılı bir dindir.
Çin ve Japon Dinleri: Taoizm, Kanfüçyanizm, Şintaizm
Taoizm; Çin dinleri, daha çok metafizik içerikli öğretileri esas almıştır.
Kanfüçyanizm; Konfüçyüs'ün öğretileri esas alınmıştır. Konfüçyüsçülük ahlak, politik, sosyal,felsefi ve dini düşüncelerden oluşan karmaşık bir sistemden oluşmaktadır.
Şintaizm; Japonların milli dinidir. Eskiden Japonya'nın resmi dini olarak kabul edilmiştir.