{ "title": "Açı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Aci-Cesitleri-82861.png", "date": "19.01.2024 01:05:36", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Açı çeşitleri, geometri ve matematik gibi derslerin temel konularından biri olmakla birlikte birçok alanda kasıtlı ya da istemeden karşılaşılması mümkün bir konudur. Bu konu işlenmeden önce anlatılması gereken farklı noktalar da vardır ki bunlar da açının ne olduğu üzerine şekillenmektedir. Açı, birbirine paralel olmayan iki doğrunun uzantılarının kesişmesi halinde; kesiştikleri noktada oluşturdukları alandır. Bu alan derece ile ifade edilir. Bir tam açı üç yüz altmış derece olmakla birlikte, bu açı bir tam dönme sonucu ışının başlangıçtaki konumun üzerine gelmesi anlamını taşır.

Açı çeşitleri, isimlendirilirken ışınlar üzerinde herhangi birer nokta seçilir ve kesiştikleri nokta da bir harfle adlandırılır. Ardından seçilen noktalar ve harfler ışığında bu açıya bir isim verilir. Fakat burada mühim olan kesiştikleri noktanın harfinin ortada yer alması gerektiğidir. Örneğin kesiştikleri nokta O noktası ise açının adı AOB açısı veya O açısı olabilmektedir.

Açı çeşitleri, günlük hayatta hemen her yerde göze çarpabilmektedir. Örneğin saatin akrep ve yelkovanında, bir çerçeve sabitleyicisinde, mutfak dolabında, çalışma masasının oluşumunda ve akla gelmeyecek daha birçok yerde açılardan ve açı bilgisinden faydalanmak mümkündür.

Açı çeşitleri nelerdir?

Dar açı: Dar açı açı çeşitlerinden biri olup iki ışın arasındaki açıklığın doksan derecede daha küçük olduğu anlamını taşır. Farklı bazı özellikleri olsa da en basit açı türüdür. Örneğin 40 derecelik bir dar açının tümleri elli derecedir.

Dik açı: Dik açı, iki ışının kesiştiği noktada oluşturduğu açıklığın tam doksan derece olması anlamına gelir. Tümleri yoktur fakat bütünler açısı yine kendisine eşittir yani doksan derecedir.

Geniş açı: Geniş açı, birbirine paralel olmayan iki ışının kesiştiği noktada oluşan açıklığın doksan dereceden yani dik açıdan büyük olması durumunda kullanılan açı çeşitlerindendir.

Doğru açı: Doğru açı, ölçüsü tam yüz seksen derecedir. Bakıldığında düz bir doğru görünümü vardır. Tümler ve bütünler durumu söz konusu değildir.

Tam açı: Tam açı, bir ışının başlangıç noktası sabit tutularak, bir yerden dönmeye başlayıp aynı yere gelince durdurulduğu durumda ortaya çıkan açıdır. Yani tam tur bir döndürme sonucu oluşur, denilebilir. Üç yüz altmış derecedir. Tümler bütünler açı durumundan söz edilemez.

Tümler ve bütünler açılar ne anlama gelmektedir?
Komşu açı: Çok sık karşılaşılan açı çeşitlerinden biridir. İki açının başlangıç noktasıyla bir kenarının ortak olması durumudur.

Ters açı: Kesişen doğruların oluşturduğu açıların birbirine komşu olan değil de bunun dışında kalan açılardır. Bu açılar birbirine eşittir.
" } ] }