{ "title": "Açma Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Acma-Cesitleri-27528.jpg", "date": "21.01.2024 13:40:12", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Açma Çeşitleri, Açma sabah kahvaltılarında, ara öğünlerde ve ayak üstü atıştırmalık olarak tercih edilen hamur işi yiyecektir. Farklı çeşitleri olan açmanın sabah kahvaltısında zeytinlisi, patateslisi ve sade olanı en fazla rağbet görenlerdendir. Bu lezzeti pastanelerde alacağınız gibi evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fazla malzeme gerektirmeyen, ekonomik bir yiyecek türüdür. Evinizde hazırladığınız açmanın üzerini çörekle lezzetlendirip, yumuşacık bir açma oluşturarak ailenize, arkadaşlarınıza özel günlerde, kahvaltılarda çay eşliğinde ikram yapabilirsiniz.

Açma Çeşitleri

Sade Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeleri
Sade Açma Nasıl Yapılır?

Sade açma yapılışına ilk olarak malzeme listesinde hazır bulunan toz şekeri ve kuru mayayı derin bir kaba alarak üzerine ılık olacak şekilde 2 bardak sütü ilave ederek iyice karıştırıyoruz. İyice karıştırılan şeker ve mayayı sıvı yağı da ilave ederek tuzu, unu da yavaş yavaş ilave ederek ele yapışacak bir kıvam alana kadar yoğuralım. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra hamurun üzerini bir bezle kapatarak mayalanma işlemini gerçekleştirelim. Mayalanma işlemi yaklaşık olarak 30-45 dakika olmalıdır. Mayalanma işlemi gerçekleştiğinde hazırlanan hamur ilk yapılanın iki katı olacaktır. Açma hamuru hazır olduğunda ceviz büyüklüğünde iki parça hamur alalım ve elimize bol sıvı yağ sürerek hamur parçalarını uzatalım. İki hamuru da uzun şerit haline getirdikten sonra ikisinin ucunu birleştirip birbirine saralım. Hamurlar birbirine sarıldıktan sonra halka şekline getirip uçları birleştirelim ve bütün hamurlara aynı işlemi uygulayarak hamuru bitirelim. Daha sonra yağlı kâğıt seriler fırın tepsisine tek tek düzelim ve 15 dakika mayalanmaya bırakalım. Ardından üzerlerine yumurta sarısını fırçayla sürelim. Yumurta sarısı sürdükten sonra üzerine çörek ya da susam atarak önceden 180 derecede ısırılan fırına tepsiye sürelim. Yaklaşık 25 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Pişen açmaları çayın yanına servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Zeytin Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeleri
Zeytinli Açma Nasıl Yapılır?

Zeytinli açma yapılışına ilk olarak malzeme listesinde hazır olan unu, toz şekeri, tuzu derin bir kaba alarak karıştıralım. Unla karıştırılan karışımın orta kısmını açarak suyu, sıvı yağı, sütü ve yaş mayayı da ilave ederek yavaş yavaş karıştıralım. Daha sonra hamuru yoğuralım. İyice yoğurulan hamuru toplayarak üzerini kapatalım ve mayalanması için 30-45 dakika bekleyelim. Mayalanma işlemi gerçekleştikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimizi bol sıvıyağla yağlayarak hamurun ele yapışmaması sağlanır. Ele alınan hamurun arasına 1 çay kaşığı zeytin ezmesi, 1 çay kaşığı tereyağı koyarak yuvarlayalım. Daha sonra el yardımıyla bir tabak büyüklüğünde hamuru açalım. Açtığımız hamurları kenarlarından yuvarlayarak rulo yapalım. Hazırlanan rulo şeklindeki hamuru iki tarafından birleştirerek yağlı kâğıt serilen tepsiye düzelim. Bütün hamurlara aynı işlem uygulanır. Hamur bittikten sonra tepsiye dizilen açmaların üzerine fırça kullanılarak yumurta sarısı sürülür ve isteğe bağlı susam ve çörek serpilerek önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına tepsi sürülür. İyice kızarana kadar pişen zeytinli açma çay yapılarak servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }