{ "title": "Ağaç Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Agac-Cesitleri-27151.jpg", "date": "20.01.2024 08:57:53", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Ağaç Çeşitleri; Meyve verme özelliğine sahip olan, odunsu gövde bulunduran, kök sistemi kazık kök olan ve uzun yıllar yaşamaya elverişli olan bitkiye ağaç denir. Boyu en az 5 metre olan, çapı ise geniş yapıda olan, kök ve sürgün sistemden meydana gelen sürgün sistemin yaprakları oluşturduğu ve her yıl kambiyum adı verilen yapı ile enine kalınlaşması sağlanan odunlaşmış bitkilerdir. Bir ağaç yapı olarak; kök, gövde, dal ve yaprak adı verilen dört ana kısımdan meydana gelir. Bir ağacın büyüyüp gelişmesi için uygun sıcaklık, ışık, oksijen, nem, toprak pH'ı, karbondioksit, su ve minerallere ihtiyacı vardır. Bitkiler ototrof yaşam gösterirler. Yani kendi besinlerini kendileri üretir. Yaşadığı topraktan su ve mineral alımını, atmosferden ise karbondioksit ve ışığı kullanarak hem besin hem de enerji üretimini gerçekleştirir. Bitkiler dünya üzerinde yaşayan diğer canlılar için önemli oksijen kaynağıdır. Yeryüzünde ağaçların ve diğer bitkilerin artışı daha temiz bir ortamda barınmayı sağlar. Bu yüzden ağaçlar ve diğer bitkiler ekosistem de vazgeçilmez unsurlarıdır.

Olgun Çağdaki Uzunluğa Göre Ağaç Çeşitleri

Birinci Sınıf Ağaçlar: Ortalama olarak yüz ile yüz elli yıl arasında boy uzunluğu yarım metre uzayabilen ağaç çeşitleridir. Bu ağaçlar; ladin, sedir, sarıçam, karaçam, meşe, kızılağaç gibi açık tohumlu bitkilerdir.

İkinci Sınıf Ağaçlar: İleri yaş dönemlerinde ortalama olarak yirmi beş metre uzayabilen ağaçlardır. Bunlar; andız, kızılcık, keçi boynuzu, dene ve teşbih ağacı gibi bitkilerdir.

Üçüncü Sınıf Ağaçlar: İlerleyen yaşlarda ortalama olarak en fazla on metre uzayabilen ağaçlardır. Bunlar: mazı meşesi, pırnal meşesi, fenike ardıcı, keçi boynuzu gibi bitkilerdir. Ağaçlar şekil ve büyüklük bakımından ne kadar farklı olursa olsun iki tane bitki grubundan birine girerler. Açık tohumlu veya kapalı tohumlu bu bitki gruplarıdır. Kapalı tohumlu bitkiler tohumun üzerini örten bir tabaka bulunur ve çiçekli bitkilerdir. Açık tohumlular ise çalılar grubundaki ve kozalaklı bitkilerdir. Asla çiçek açmazlar.

Kullanıldıkları Yerlere Göre Ağaç Çeşitleri

Meyveli Ağaçlar: Ülkemizde en fazla bulunan ağaç çeşitleridir. Bu ağaç çeşitleri ise erik, vişne, dut, kayısı, şeftali, ayva, incir, badem, armut, zerdali, ceviz, fındık ve kestane gibi meyveleri veren ağaçlardır. Ülkemizde nadir olarak yetişen meyve ağaçları da bulunmaktadır. Bunlar ise muz, ananas ve kivi meyveleridir. Her meyve her yerde yetişmez bu yüzden meyveler bazen yöresel olarak ifade edilir. Her ağaç her toprakta yetişmesi için elverişli değildir.

Meyvesiz Ağaçlar: bu ağaç çeşidi ise kendi arasında iğneli ve yapraklı ağaçlar olmak üzere ikiye ayrılır.

İğneli yapraklar çam ağacı, köknar, servi, ladin bu gruba girer. Yapraklı ağaçlar ise meşe, kayın, gürgen, kestane, kavak, kızılağaç gibi bitkilerdir. Bu ağaçlar birçok alan da kullanımı vardır. İnşaat sektörü, marangoz, mobilya, asma köprüler, gemi yapımı gibi daha da sayamadığımız birçok alanda kullanılır.
" } ] }