{ "title": "Akarsu Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Akarsu-Cesitleri-86754.jpg", "date": "21.01.2024 18:29:20", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Akarsu çeşitleri, yer yüzü ve yeraltı kaynakların, yağan yağmur ve kar sularının toplanarak belirli bir yatak içinde eğime göre akmasıyla akarsular oluşur. Akarsuların döküldüğü yere göre çeşitleri incelenmektedir.

Karadeniz'e dökülen akarsular

Çoruh, Doğu Anadolu'dan gelen Oltu ve Tortum çayları en önemli iki kolunu oluşturur. Mescit dağlarından doğup, Gürcistan topraklarından olan Batum'da Karadeniz'e dökülür.

Kızıl ırmak, Türkiye topraklarında doğup yine Türkiye topraklarında denize dökülen bir ırmaktır. Sivas Kızıl dağdan kaynağını alıp Samsun Bafra'dan denize dökülür.

Sakarya, Emir dağından doğup, porsuk ve Ankara çaylarını toplayarak Karadeniz'e dökülür. Üzerinde iki önemli baraj bulunur. Bunlar Gökçekaya ve Hasan Polatkan barajlarıdır.

Yeşil ırmak, iki kolun birleşmesiyle oluşur Kelkit kolu Gümüşhane dağlarından doğar, Erbaa ovasını geçtikten sonra yeşil ırmak koluyla birleşerek çarşamba ovasından denize dökülür.

Ege denizine dökülen akarsular

Meriç, Bulgaristan topraklarından doğar, Tunca ve Ergene çayı ile birleşerek Ege denizine dökülür. Bu akarsu Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturur.

Gediz, Murat dağından doğduktan sonra çeşitli kolları da alarak İzmir körfezine dökülürken yatağı değiştirildiği için Foça'nın güneyinden denize dökülmektedir. Üzerinde Demirköprü barajı bulunur.

Küçük Menderes, Bozdağlardan doğup, Selçuk yakınlarından denize dökülür.

Büyük Menderes, iç Anadolu, Göller yöresi ve Menteşe bölgesinden aldığı kaynaklarla beslenerek denize dökülür. Üzerinde Adıgüzel ve Kemer barajları vardır.

Akdeniz'e dökülen akarsular

Asi, Lübnan'da Bekaa vadisinden doğar, Hatay ilinden denize dökülür.

Aksu, Isparta yakınlarından doğup, Antalya körfezinden denize dökülür.

Göksu, Taş eli platosundan doğar ve Mut yakınlarından iki büyük kolunu alarak Silifke ovasında denize dökülür.

Seyhan, Uzun yayladan doğar, Göksu ile birleşerek Mersin körfezinden denize dökülür. Üzerinde Seyhan barajı vardır.

Asi, Lübnan'dan doğup Antakya ilinin doğusundan Türkiye'ye girer ve Samandağ yakınlarından denize dökülür.

Ceyhan, Elbistan havzasındaki dağlardan doğup, Yumurtalık yakınlarından denize dökülür. Üzerinde Aslantaş ve Menzelet barajları vardır.

Basra körfezine dökülen akarsular

Fırat, en uzun akarsuyumuzdur. Karasu ve Murat gibi iki koldan beslenerek Irak'ın güneyindeki Basra körfezine dökülür.

Dicle, Güney doğu Toroslardaki çok sayıdaki kollarla beslenerek Habur çayı ile birleşip Irak topraklarına girdikten sonra Zap suyu ve Fırat ile birleşip Basra körfezine dökülür.

Hazar denizine dökülen akarsular

Kura, Karstan doğar Azerbaycan'da Aras ile birleşerek Hazar gölüne dökülür.

Aras, Bingöl dağlarından doğar ve Azerbaycan'da Kura ile birleşerek Hazar gölüne dökülür.

" } ] }