{ "title": "Alerji Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Alerji-Cesitleri-16661.jpg", "date": "19.01.2024 17:03:52", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Alerji Çeşitleri, bu rahatsızlık günümüzde oldukça yaygın​ bir rahatsızlıktır. Alerji rahatsızlığını çok net bir şekilde tanımlayacak olursak bağışıklık sisteminin dışarıdan vücuda giren alerjenlere karşı vücudun tepki göstermesidir. Alerjik rahatsızlıkta genetik faktörün oldukça büyük bir yeri bulunmaktadır. Eğer herhangi bir alerjiye karşı kişinin bünyesi güçsüz ise aynı problem büyük bir ihtimalle ailenin diğer fertlerinde de vardır. Hastalıklara karşı vücut direnç gösteremediği zaman alerjik durum ile karşılaşır. Bu rahatsızlık kendini en çok da şiddetli öksürük, hapşırma, geniz akıntısı, kaşıntı ve burun akıntısı şeklinde gösterir.

Alerji çeşitleri şunlardır

Anafilaksi: bu alerji çeşidi en tehlikeli alerji çeşididir. Anafilaksi vücutta oluşabilecek en tehlikeli alerji çeşidi olduğundan dolayı mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Bu alerji çeşidi nefes alıp verirken zorluk ve bilinç kaybı gibi oldukça tehlikeli problemlere yol açar. Anafilaksi alerji çeşidine renklendiriciler, kullanılan ilaç türleri, enzimler, yenilen besinler ile hormonlar sebep olmaktadır.

Deri Alerjisi: bu alerji çeşidi kendisini iki biçimde belli eder. Kimyasal ile metal bir maddeye temas ettikten sonra meydana gelen alerji, deri üstünde kaşıntı, kuruluk ve kızarıklık ile kendisini belli etmektedir. Deri alerjisi aynı zamanda kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da kendisini belli etmektedir. Deride alerji rahatsızlığına özellikle de antibiyotik kullanımı neden olmaktadır. Deri üstünde ürtiker oluşumuna yol açar.

Arı Sokması: Arı soktuktan sonra bölgede oluşan kızarıklık ile aşırı şişme arı sokmasına alerjinizin olduğunun en büyük göstergesidir. Ancak bölgede oluşan kızarıklık ve şişlik kalıcı değildir zamanla kendiliğinden geçer. Ancak yine de arı sokması durumunda mutlaka doktora gitmeniz gerekir çünkü anafilaksi adı verilen ölümcül bir alerjiye de yol açabilir.

Alerjik Rinit: bu alerji çeşitleri arasında halk arasında yaz gribi, bahar alerjisi ile saman nezlesi olarak tanımlanır. Alerjik rinit kendisini kişinin çok hassas olduğu alerjik durumlara temas etmesi sonucunda kendisini belli etmektedir. Alerjik rinit rahatsızlığına yenilen bazı besinler, polen, toz, küf mantarları, köpek tüyü ve kedi tüyleri neden olmaktadır. Kişilerin alerjiye yatkın olmaları hiçbir zararı olmayan alerjiye maruz kaldığında dahi kendini belli eder. Alerji rinit rahatsızlığına yol açan en etken ise çimen poleni ile zeytin ağacı polenidir. Alerjik rinit bulunan kişilerde kuru öksürük, hapşırma, burun akıntısı ve burun kaşıntısı oldukça yaygındır​.

Alerjik Astım: Alerjik astım rahatsızlığı özellikle de alerjiye elverişli olan kişilerin alerjenlere maruz kaldığında meydana gelen bir alerjik durumdur. Kişinin duyarlı olduğu alerjenler ile teması sonucunda göğüs sıkışması, kuru öksürük ile şiddetli hırıltı gibi sorunlar ile kendini belli eder. Hasta kişinin şikâyetleri arasında gece ile sabaha karşı çok daha fazla artar. Alerjilerden korunmak için ilaç tedavisine başlanması gerekir. Alerjik astıma kedi tüyü, küf mantarı, köpek tüyü, hamam böceği ile çimen poleni yol açar.

Etopik Dermatit: Alerji çeşitleri arasında olan etopik dermatit halk arasında çocuk egzaması olarak bilinmemektedir. Etopik dermatit, çevresel ile genetik etkenlerin oldukça etkili olduğu bir alerji çeşididir. Bu alerji eğer erken tedavi edilmez ise alerjik rinite ile astım hastalığına yol açar. Rahatsızlık genelde 6-48 ay arası çocuklarda sorunlara yol açmaktadır. Etopik dermatit alerjisi deride kaşıntıya, kuruluğa, lezyonlara ve kızarıklığa neden olur.

Kurdeşen: bu alerji çeşidine çilek, balık, domates, alınan ilaçlar, çikolata, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, ev tozu, inek sütü, küf mantarı, hayvan tüyleri ve yenilen bazı besinler yol açabilir. Bu etkenlerin haricinde kurdeşen alerjisine böcek ısırması ile enfeksiyonlarda yol açar. Deri üstünde kaşıntı, pullanma ve kabarıklık ile kendini belli eder.
" } ] }