{ "title": "Arı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Ari-Cesitleri-51632.jpg", "date": "19.01.2024 04:34:33", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Arı çeşitleri, Dünyada yaşayan birçok arı çeşitleri vardır. Arılar yaşamış olduğu ülkeye ve bölgeye göre yapısal değişiklik gösterirler. Göstermiş olduğu bu değişikliklere göre adlandırılmıştır. Yaşamış olduğu yerlerin iklimine ve bitki örtüsüne göre vücut yapıları, koloni yaşamı, renkleri, bal kalitesi ve verimi değişiklik gösterir. Arıların yaşamış oldukları yerlere göre çeşitlerini inceleyim.

Arı çeşitleri nelerdir?

Kafkas arısı (Apis mellifera caucasica): Vatanı Kafkasya'dır. Burada yaşayan arılar iki grupta incelenir. Gri renkli olan dağlarda yaşayan türdür. Diğer türü de ovalık ya da alçak kısımlarda yaşar. Bunun rengi de sarıdır. Çoğunlukla tercih edilen türü dağda yaşayandır. Oldukça uysal, soğuğa dayanabilen ve çalışkandır. Kitin kısmının rengi koyudur. Kafkas arısının kıl örtüsü ise gri kurşuni tondadır. Erkeklerinde göğüs bölümündeki kıllar siyah renktedir. Diğer arı türlerine kıyasla hortumları uzun yapıdadır. Kafkas arıları yavru verimi bakımından oldukça yüksektir. Aile yapısının kuvvetli olmasını isterler. Pek oğlan verme istekleri kuvvetli değildir. En etkili oldukları devre yaz mevsimidir. Kovanlarını iç kısımlarında propolisi oldukça fazla kullanırlar. Bu sebepten kovanın temiz olması biraz zordur. En fazla balı kış mevsimde depolar. Diğer arı çeşitlerine kıyasla bal verimi baya yüksektir. Ana arıyı zor kabul ederler. Bu tür ülkemizde Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşamaktadır.

Muğla arısı: Anadolu'da yaşayan arı ırkının türüdür. İsminden dolayı tek Muğla'da yaşadığını düşünebilirsiniz ama bu sizi yanıltabilir. Muğla arısına Karadeniz bölgesinde de rastlanmaktadır. Bunun nedeni Karadeniz bölgesinde yaşan kişiler gezici arıcılık ile uğraşmalarıdır. Kafkas arısı ile rahatlıkla yarışa bilecek bir türdür. Fakat bu arıdaki verimi en üst düzeyde Muğla'da alınabilir.

Belfast arısı: Dünyaca en ünlü hibrid arılarından biri de Buckfast arılarıdır. Meydana gelişi hibrid arısı olan belfast türünün genetik yapısı ile kontrollü bir şekilde yapay tarzda döllenme ile elde edilmiştir. Kısacası bu tür saf bir ırk olan Kafkas veya İtalyan arıları gibi değildir. Özel bir birleşim ile melez azmanlığı meydana gelir. Belfast arısının bal verimi oldukça yüksektir. Yön bulma duyuları son derece güçlüdür. Yavru atımları oldukça hızlı olmaktadır.

İtalyan arısı: Eski çağlardan beri günümüze gelen ve kendini korumuş olan bir ırktır. Ana vatanı İtalya'nın kuzeyidir. Karakter olarak oldukça uysal ve çalışkandırlar. Bu arılar bol yumurta yapmaktadırlar. Vücutlarındaki karınları yuvarlak şekilde ve dilleri uzundur. Dillerinin boyları 6,3-6,6 olarak değişiklik gösterir. Renklerinin tonu genellikle sarıdır. Hatta diğer bir adı da 'Golden Bee' yani altın arı olarak geçmektedir. İyi huylu ve sakindirler. İtalyan arılarının sokma gibi eğilimi pek bulunmamaktadır.

Anadolu arısı (Apis mellifera anatoliaca): Arı çeşitlerin bazılarında olduğu gibi Anadolu arısının da renk tonu esmerdir. Bu arıların sakin bir karakteri vardır. Anadolu arısı çok fazla çalışkandır. Her türlü iklime uyum sağlayabilirler. Anadolu'nun her yerinde rahat bir şekilde yetişilir. Hatta farkı arı türleriyle melezleştirme çalışmaları da mevcuttur.

Diğer arı çeşitlerinden bazılar ise; sarı arı, siyah arı, carniola bal arısı, Kıbrıs bal arısı, Suriye bal arısı, yığılca arısı gibi.
" } ] }