{ "title": "Arpa Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Arpa-Cesitleri-43512.jpg", "date": "23.01.2024 04:22:51", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Arpa çeşitleri, doğada yetiştirilmekte olan birçok tahıl türü bulunmaktadır. Tahıllar yıllardan beri insanoğlunun besin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Bu tahıl türleri arasında bulunan tahıllardan biri de arpadır. Arpa vücudu besleyici ve destekleyici maddeleri içerisinde barındırmaktadır. Yüksek kesimlerden rahatlıklar yetiştirilebilen arpa soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ayrıca susuzluk ve kuraklık gibi olaylardan pek fazla etkilenmez. Arpanın yetiştirilmekte olduğu bölgelere göre çeşitleri bulunmaktadır.

Arpa çeşitleri

Ramata altı sıralı arpa tohumu: Arpa çeşitleri arasında yer alan bu türün başakları altı sıralı bir şekilde görülmektedir. Eğik bir görünüm özelliğine sahip olan ramata altı sıralı arpa tohumu orta uzunlukta oluşmaktadır. Başaklarda kırılma olasılığı oldukça düşüktür. Başak yapısı kılçıklı bir şekildedir ve başakların uzun bir yapısı bulunmaktadır. Bu arpanın taneleri ise açık sarı ve sarı renk özelliği taşımaktadır. Soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan bu arpanın verim miktarı da oldukça yüksektir. Kıraç alanlarda dahi rahat bir şekilde yetiştirilebilirler.

Tarm 92: Uzun başaklı bir yapıya sahip olan bu türün boyu doksan ile yüz santimetre arası değişiklik göstermektedir. İki sıralı bir şekilde oluşan arpaların ince ve uzun yaprakları bulunmaktadır. Kıraç alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilen bu tür İç Anadolu bölgesinde rahatlıkla yetişebilmektir. Yatmalara karşı dayanıklı olan bu türün başak kılçığı bulunmamaktadır.

Larende: Boyları yüz ile yüz on santimetre arasında değişiklik gösteren bu tür arpa çeşitleri arasında yer almaktadır. Larende arpanın iki sıralı bir yapısı bulunmaktadır ve beyaz kılçıklı bir görünüme sahiptir. Arpa türleri arasında soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı olan arpalar arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra verim bakımından oldukça yüksektir ve sulu alanlarda daha fazla arpa elde edilebilmektedir.

Aydan hanım: Bira yapımı için kullanılan aydan Hanım arpası iki sıralı bir yapıya sahiptir. Uzun bacaklarının yanı sıra kılçıklı ve düzgün bir yapısı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra geniş ve uzun yaprakları bulunmaktadır. Yatmalara karşı oldukça dayanıklı olun bu türün sulama yapılan alanlarda yetiştirilmesi halinde daha fazla verim elde edilmektedir.

Sultan: Başaklarının altı sıralı bir şekilde oluştuğu bur arpanın boyu yüz ile yüz on santimetre arası değişiklik göstermektedir. Soğuğa karşı dayanaklı bir yapısı bulunun sultan arpası yatmalara karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Arpanın rengi açık sarı bir özelliğe sahiptir kışlık arpa olarak kullanılmaktadır.

Zagorets: Arpa çeşitleri arasında yer almakta olan bu türün başakları iki sıralı bir şekildedir. Boyu ise seksen beş ile doksan beş arası değişiklik göstermektedir. Renginin açık sarı olduğu bilinen bu türün soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir yapısı bulunmaktadır. İri tanelerinin yanı sıra kışın yetiştirilebilme özelliği de bulunmaktadır.

Sladoran: Eğik bir görünüme sahip olan sladoranın başakları iki sıralıdır. Boyları ise seksen beş ile doksan beş arası değişiklik göstermektedir. Soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Yatma durumları pek fazla görünmez. Bunun yanı sıra kılçıklı bir yapısı bulunmaktadır.

Bolayır: İki sıralık bir başak oluşumuna sahip olan bu türün eğir bir görünümü bulunmaktadır. Taneleri iridir ve rengi ise açık sarı bir renk özelliği taşımaktadır. Boyları doksan ile doksan beş santimetre arası değişiklik göstermektedir. Kuraklıklara karşı olukça dayanaklı olan bu tür soğuk hava koşullarına karşı da oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.
" } ] }