{ "title": "Asit Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Asit-Cesitleri-46639.jpg", "date": "21.01.2024 00:29:12", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "
Asit Çeşitleri; Asit yapılar hem kimya hem de biyolojik olaylar için önemli olan bir inorganik bileşendir. Asitlerin tadı ekşidir. Suda çözündüğü zaman suya hidrojen iyonu verirler. Turnusol kağıdını kırmızıya çevirme özelliğine sahiptir. PH, ı 0 ile 7 arasında yer alır. Değer sıfıra yaklaştıkça asitlik artarken, yediye doğru yaklaştıkça asitlik değeri azalır. Asitler canlıların yaşamsal olayları gerçekleştirebilmesi için büyük önem taşır. Bu yünden mide yapımız asit yapıdadır. Asit yapıda olması yakıcı özelliği sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı olarak görev almasıdır. Asit yapılar aynı zamanda bazlar ile tepkimeye girerek tuz oluşumunu sağlar. Asitler birçok alanda kullanılırlar. Bunlar lif, gübre, boya yapımında kullanılırlar. Asit çeşitleri çok fazladır. Gıda sektöründe ve sanayide kullanımı gerçekleşir.

Asit Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Laktik asit: Her insanın vücudunda oluşan doğal bir bileşik yapısıdır. Vücutta kan ve kas gibi yerlerde bulunur. Temel kaynağı canlı vücudunda depo edilen glikojendir. Gıda sektöründe salamura yapımında ve peynir yapımında kullanılır.

Folik asit: Her anne adayı gebeliği düşünmeye başladığı zaman gebe kalmadan kullanılan bir ilaç içeriğidir. Meydana gelecek bebeğin gelişimi ve merkezi sinir sisteminin gelişimi için önemli bir asit yapısıdır. Asit çeşitleri arasında yer alan folik asit anne tarafından ilaç olarak alınamıyorsa folik asit değerini bazı besinlerden de karşılayabilir. Bu besinler yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, fındık, fıstık, ceviz, kuru üzüm, mercimek ve kuru fasulyedir.

Askorbik asit: bu asit yapısı genel olarak narenciye türlerinde bulunur. Asit çeşitleri arasında yer alan askorbik asit C vitamini bakımından zengin yapısıdır. Antioksidan özelliğe sahiptir. Mesela kesilmiş elma yüzeylerinin kararmaması veya kahverengi olmaması için kullanılır.

Fosforik asit: Şıra kıvamında olan yarı akışkan bir asit yapısıdır. Metal işleme, gıda, deterjan, deri imalatında kullanılır. Kozmetik sektöründe kullanılır. Çiçekçilikte çözelti pH'ını düşürmek için kullanımı gerçekleşir. Bu asit yapısı oldukça yakıcıdır. Bu yüzden ciltte, göz ve solunum yollarında yanıklara neden olabilir.

Sülfürik asit: bu asit çeşitleri kimyanın ana maddesidir. Parfüm, ilaç, patlayıcı maddeler, plastik ve yapay liflerin yapımı için kullanılırlar. Sanayi alanında kullanılan oldukça kuvvetli asit çeşitleri olarak bilinir. İnsanlar için oldukça zararlıdır. Eğer herhangi bir yere temas ettiyse ilk olarak kurulanmalı ve daha sonra su ile yıkanmalıdır.

Hidrolik asit: Halk arasında tuz ruhu olarak bilinir. Oda sıcaklığında gaz halinde bulunurlar. Hidrolik asit günümüzde pvc yapımında, demir çelik üretiminde, bazen de gıda sektöründe kullanılır. Asit çeşitleri içerisinde insan sağlığı için oldukça zararlı bir asittir. Astım hastalarının kesinlikle kullanmamalıdır.

Benzoik asit: Asit çeşitleri içerisinde gıda sektöründe kullanılan en güvenilir asit yapısıdır. Doğal süt ürünlerinde, kızılcık, yaban mersini, mantar gibi besinlerde bulunur. Kozmetik sektöründe, otomotiv sektöründe kullanılır.
" } ] }