{ "title": "Bağ Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Bag-Cesitleri-96847.jpg", "date": "19.01.2024 16:29:10", "author": "Ece Naz Aydın", "article": [ { "article": "
Bağ çeşitleri: Kimyada birçok bağ çeşidi vardır. Bunlar:

Kimyasal bağlar: Kimyasal türleri bir arada tutan kuvvet elektrostatik çekim kuvvetidir. Aynı yükler birbirini iterken, zıt yükler birbirini çeker. Çekme kuvvetleri itme kuvvetlerine göre büyükse güçlü etkileşim, aralarındaki kuvvet daha küçükse zayıf etkileşim oluşur. Güçlü etkileşimler kimyasal bağlar olarak adlandırılırken, zayıf etkileşimler ise fiziksel bağlar olarak adlandırılır.

Güçlü etkileşimler

İyonik bağ: Metal ve ametal atomları arasında meydana gelen bağa iyonik bağ denir. İyonik bağ en güçlü, en sağlam kimyasal türler arası etkileşimdir. Bu yüzden iyonik bağlı bileşiklerin dayanıklılığı, sağlamlığı diğer bileşiklere göre daha yüksektir. İyonun yarıçapı arttığı sürece iyonlar arasındaki elektrostatik çekim kuvveti azalacağından iyonik bağın sağlamlığı da azalmaktadır. İyonun yükleri arttıkça aralarındaki çekim kuvveti artacağından dolayı iyonik bağın sağlamlılığı da artar. İyonik bağın sağlamlılığı iyonik bileşiklerin erime noktalarının artmasına sebep olduğundan bileşiklerin erime noktasına bakılarak karşılaştırma yapılabilir.

Kovalent bileşikler: Ametal atomları arasındaki elektron ortaklaşması ile meydana gelen bağa kovalent bağ denir. Kovalent bağ sonucu oluşan bileşiklere kovalent bağlı bileşikler ya da moleküler bileşikler olarak adlandırılır. Kovalent bağ aynı tür atomların arasında oluşabileceği gibi farklı tür atomlar arasında da meydana gelir. Aynı cins ametal atomları element molekülünü oluştururken, farklı cins ametal atomları bileşik molekülünü oluşturur.

Metalik bağ: Metalik bağ atomların bir arada durmasını sağlar. Metalik bağ fiziksel bağlara göre daha güçlüdür. Ama iyon bağları ve kovalent bağlarından genelde daha zayıftır. Metallerde değerlik elektron sayısı arttığı sürece metalik bağın kuvvetliliği de artmış olur.

Zayıf etkileşimler

Van der Waals kuvvetleri: Zayıf çekim kuvvetidir. Kalıcı dipol ve indüklenmiş dipol olarak iki kısma ayrılır.

Hidrojen bağı: Hidrojen bağı, diğer atomun bağa katılmayan elektronlarının hidrojenle etkileşime girmesi sonucu oluşur. Hidrojen bağları aynı tür moleküllerin bir araya gelmesi sonunda da oluşabilir farklı tür moleküllerin bir araya gelmesiyle de oluşabilir. Zayıf etkileşimler arasındaki en güçlü bağ hidrojen bağlarıdır. Kimyasal bağlardan zayıf ama Van der Waals kuvvetlerinden 10 kata yakın daha kuvvetlidir. Aynı zamanda hidrojen bağları maddelerin kaynama noktalarına da etki eder. Maddelerin kaynama noktasının artmasına sebep olur. Hidrojen bağı maddenin çözünürlük derecesini arttırır.
" } ] }