{ "title": "Bağlama Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Baglama-Cesitleri-52552.jpg", "date": "19.01.2024 23:14:46", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Bağlama Çeşitleri; Türk halk müziğinde en çok kullanılan enstrümanlar arasındadır bağlama. Bağlamanın diğer bir adı ise sazdır. 7 tele sahip olan bağlama yörelere ve boyutlarına göre farklılık göstererek bağlama mızrap ve parmak ile çalınır. Birçok çeşide sahiptir bağlama. 3 Bölümden oluşan bağlama ailesi gövde, göğüs ve sap olarak adlandırılır. Günümüzde terk edilmiş el sanatları arasında yer alır. Şekillerine göre farklı isimler alan bağlama ayrıca oyma tekniklerine sahiptir. Şimdi sizlerle bağlamanın çeşitlerine göz atabiliriz.

Bağlama çeşitleri nelerdir?

Oyma bağlamalar; Tekne denen kısma sahip olan bağlamanın gövdesi kurutulmuş olan tomruk gövdelerinin farklı el aletleriyle oyulmasıyla yapılan bir bağlama türüdür. Oyma bağlamanın gövdesi ne kadar iyi olursa çıkan seste o kadar iyi olur.

Yaprak bağlamalar; 5 Milimetre kalınlığında 30-40 milimetre genişliğinde ve 550-600 milimetre uzunluğunda kurutulmuş masif ağaçlarının parçalarının yapıştırılması sonucu gövdesi oluşturulan diğer bir adı dilimli bağlamalar olarak adlandırılan bağlama türleridir.

Meydan sazı; Her yerde çalınabilen bu saz bu özelliğinden dolayı meydan sazı adını almıştır. 12 telli adıyla da anılan bu sazın bu ismi almasının sebebi de 12 tele sahip olmasıdır. Sapında 32 perde bulunan meydan sazı bağlama ailesinin en büyük sazı adını da almıştır.

Divan sazı; Meydan sazından daha büyük olması için yapılan bu saz aslında meydan sazının bir küçük modelidir. 9 Tele sahip olan divan sazı dört ses tiz olarak akort edilir.

Çöğür; 9 ile 6 teli bulunan çöğür divan sazı ile hemen hemen aynı büyüklüktedir. La, re ve sol sesleri ile akort edilen bu bağlama 15 perdeye sahiptir.

Bulgarı; Dört tele sahip olan bu bağlama aynı zamanda 2 tele de sahip olabilir. Güney bölgeleri ve Kayseri de sıkça görülen bulgarı bağlaması 16 perdeye sahiptir.

Türkiye'de yaygın olan bağlama aynı zamanda çeşit farklılıklarıyla çokça bulunan bir enstrümandır. Ülkemizde bulunan diğer bağlama çeşitleri ise şöyledir.
" } ] }