{ "title": "Balık Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Balik-Cesitleri-72816.jpg", "date": "21.01.2024 07:12:53", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Balık çeşitleri ülkemizde fazlasıyla bulunmaktadır. Balıklar vücudumuzun birçok ihtiyacı olan vitaminleri içerisinde barındırır. Balıklar hemen hemen bütün sularda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan ve çoğunun sırtında pullar olan ve genellikle yumurta ile üreyen ve bir çift gözü olan omurgalı hayvanlardır. Balık çeşitlerinin vücut ısıları çevreye ve iklime göre değişkenlik gösterir. Bir kulakçık ve karıncıktan oluşan yürekleri sürekli kirli kan taşıyan bu balıkların yüreklerinde çıkan kirli kan solungaçlara gelerek temizlenir ve vücuda temiz kan olarak geri döner. Tuzlu suda yaşayan balıklar su içerler. Ancak tatlı su balıkları su içmezler. Çünkü su ihtiyaçlarını solungaç zararlarından alırlar. Denizde yaşayan balıklar ise içtikleri suyun tuzunu böbreklere değil solungaçlılarıyla ayırarak vücutlarında kullanırlar. Uçan balıklar iyi gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini kullanarak bir iki dakikada su üstüne çıkar ve uçarlar.

Balık çeşitlerinin ülkemizdeki konumu

Ülkemiz denizleri bir yarımada şeklinde ve üç tarafı denizlerle çevrilmiştir. Denizlerimizde balık çeşitleri ve balıkçılığın önemli bir yeri vardır. Ülkemizde fazlaca teknik yetersizliğin yanında usulsüz avlanmak balıkçılığın ilerlememesine sebep olmaktadır.15 Mayıs ve 15 ağustosa kadar avlanma yasağı olan tarihlerde kaçak avlanma balıkçılık sektörüne büyük darbe vurmaktadır. Sanayi ve fabrika atıklarının artmasıyla birlikte atıkların denize verilmesi ile balıkların barınma ve çoğalması azalmaktadır ve balıkların önemli üreme ve yetişme ortamı olan dalyanlarda bataklık ve çöplükler oluşmuştur.

Balık çeşitlerinden çipura ve hamsinin özellikleri nelerdir?

Balık çeşitleri arasında en çok halkımızın tükettiği balıklar hamsi Karadeniz'in kuzey batı tarafında ürer ve kışlamak için Trakya kıyılarına ve Marmara'ya göç eder. Ayrıca Marmara'da yaşayan hamsi türleri daha küçük ve göç etmeyen hamsi çeşididir en çok ocak ve aralık aylarında yetişirler ve en lezzetli oldukları zamandır. Çipuranın maliyeti biraz yüksek olsa da en lezzetli balıklar arasında yer alır. Yaygın olarak Akdeniz ve Ege'de yetişirler kültür balıkçılığına uygun olduğunda balık tezgâhlarında çiftlik çipurası diye bilinirler. Kaya barbunyası temmuzdan kasıma kadar ürerler. Balık çeşitleri arasında en makbul olan Kaya barbunyasıdır. Sırt tarafında kırmızı karın kısmında ise beyaz benekleri olan Kaya barbunyanın sırt tarafında gri renk olmadığından tekir balığı karıştırılmaktadır.

Balık çeşitlerinden istavrit ve kefal nerelerde yaşarlar?

Karadeniz hamsisi olarak bilinen istavrit Karadeniz'de Yaşar ve kışlamak için Kasım ayından şubat ayına kadar Marmara bölgesine göç eder. Nisan ayında yumurtlar. Hamsi türünün en lezzetli olduğu dönemler ocaktan kasımın sonlarına kadardır. Azak hamsisi Azak denizinde üreyip kışı geçirmek için bizim orta doğu Karadeniz Bölgesine gelir ve nisan sonuna kadar burada kalarak bir süre sonra kuzeye göç eder. Has kefal, altınbaş kefal, dudaklı kefal, sivri burunlu kefal, Rus kefal ve mavi kefal olarak birçok çeşidi vardır. Uskumru balığı belirgin farkları olan gözleri iri ağzı geriye doğru uzun olan ve yüzme kesesi küçük olan bir hayvandır.

Balık çeşitlerinden levrek lüfer mezgitin özellikleri nelerdir?

Balık çeşitlerinden olan levrek Akdeniz Ege ve Marmara'da bulunan deniz suyu sıcaklığı yükseldikçe bu hayvanların yaşam alanları genişlemektedir. Kocaman gözleri ile saydam zarı ve renkli görüntüsü ile 20 santimetre boylarında eti oldukça lezzetli olan levrek haziran ve eylül arasında yetişmektedir. Lüfer balığı Türk balıklarından sayılır. Pahalı olan bu balık genelde deniz çiftliklerinde üretilmektedir. Şubat mayıs arasında bütün denizlerde görülürler. Türkiye'de İki çeşidi bulunan bu hayvanın birinde alt çenesinde küçük bıyıkları bulunur. Mezgitin çeşidi tavuk balığı olarak bilinir. Şubat ve Nisan ayları arasında Karadeniz'de bulunur.

Balık çeşitlerinden palamut ve Orkinosun özellikleri nelerdir?

Orkinos balığı ülkemizde ton balığı olarak da bilinir. Genç orkinoslar sürü halinde gezerler ve bu balıkları büyük kafeslerle yakalayarak balık çiftliklerine götürürler ve burada Mayıs ve Kasım ayları arasında canlı balıklarla beslerler ve bu zaman diliminde 30 kiloya ulaşırlar bu hayvanlar genelde Japonya ihraç edilirler. Orkinos balıkları arasında en kıymetli olan mavi yüzgeçli orkinostur. Palamut balık çeşitleri birkaç taneden oluşmaktadır Palamut bornozu, çingene palamudu kestane palamudu olarak torik ve taurin büyük boyları çok yağlı olduğundan bu hayvanlar daha çok tuzlama yöntemi ile tüketilmektedir.

Balık çeşitlerinden uskumru ve Kalkan'ın özellikleri nelerdir?

Balık çeşitlerinden olan kalkan bir dip balığı olarak boğazlarda Marmara Ege ve Akdeniz'de pek de sık rastlanmayan bu hayvan bütün hayatını suyun dibinde yatmakla geçirir. Karadeniz'in ünlü balığı olan bir tarafı siyah bir tarafı griye yakın olan düğmeleri ile tanınır. Uskumru balığı Marmara denizinin aşırı kirlenmesi nedeniyle orayı terk ederek Kuzey egede yaşamını sürdürmektedir.
" } ] }