{ "title": "Besin Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Besin-Cesitleri-78448.jpg", "date": "19.01.2024 16:44:32", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
Besin Çeşitleri; Hayatı devam ettirebilmek, daha konforlu ve rahat yaşamak için sağlıklı beslenmek en önemli etkendir. Besin maddelerinden vücut için gerekli olan her şey sağlanır. Hem sağlıklı kalmak hem de sağlığın korunması için beslenme düzeni çok önemlidir. Besin maddeleri oldukça çeşitlidir ve her besin çeşidinin kendine özgü nitelikleri vardır.

Besin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Hayvansal Besin Çeşitleri; Hayvanlardan elde edilen besin çeşitleridir. Hayvansal besinler genel olarak protein ağırlıklıdır. Hayvansal besinler; süt ve süt ürünleri, et, yumurta, tereyağ.

Bitkisel Besin Çeşitleri; Bağ ve bahçelerde yetiştirilen ardından sofralarımıza yiyecek olarak gelen bitki kaynaklı besinlerdir. Bitkisel besinler; ıspanak, marul, enginar, lahana, pırasa, brokoli, karnabahar, patlıcan, fasulye, börülce, maydanoz, roka, tere, dere otu, biber, havuç gibi çeşitlerdir. Bunlar ile lezzetli ana ve ara öğün yemekleri hazırlanabilir. Bunların yanı sıra bitkisel besin çeşitleri, elma, armut, portakal, çilek, kavun, karpuz, muz, şeftali, kiraz, kayısı gibi vitamin deposu örnekler vardır.

Madensel Besin Çeşitleri; Vücudumuza aldığımız bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinler dışında su ve tuz gibi besinler madensel besin grubundadır. Madensel besinler hem canlı vücudunda hazır olarak bulunur hem de dışarıdan canlı vücuduna alınır. Yapıcı ve onarıcı besin grubunda yer alırlar.

Bunların yanı sıra besinleri çeşitlendirme işlemi vücuttaki yaptığı işlevlere göre yani görevlerine göre besin çeşitleri de vardır.

Görevlerine Göre Besin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
İçerdikleri Maddelere Göre Besin Çeşitleri

Karbonhidrat İçeren Besin Çeşitleri; Fasulye, soya fasulyesi, mercimek, kırık bezelye, elma, kayısı, böğürtlen, portakal, muz, üzüm, soğan, mısır, esmer pirinç, kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, ananas, çilek, armut, ahududu, ayçekirdeği, kuşkonmaz, göbek salata, patlıcan, zencefil, havuç, papaya, nektari, salatalık, sarımsak, mantar, yulaf ezmesi, mandalina, kızılcık.

Proteinler İçeren Besin Çeşitleri; Et, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, fındık, badem, kaju, Antep fıstığı, yer fıstığı, kahverengi pirinç, fasulye.

Yağlar İçeren Besin Çeşitleri; Avokado, yumurta, somon balığı, zeytin, Hindistan cevizi, bitter çikolata, kabuklu kuruyemişler (Fıstık, fındık, badem, ceviz), keten tohumu, peynir, zeytinyağı, chila tohumu, tam yağlı yoğurt, tofu, balık, çekirdek, krema, işlenmiş et, bitki tohumları.

Vitamin İçeren Besin Çeşitleri; Elma, badem, brokoli, barbunya, ahududu, somon, portakal, limon, havuç, kara lahana, ton balığı, çilek.
" } ] }