{ "title": "Beslenme Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Beslenme-Cesitleri-47816.jpg", "date": "20.01.2024 17:04:47", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Beslenme Çeşitleri; Beslenme, canlıların yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için dışarıdan hazır olarak veya kendilerinin ürettikleri besinlerini tüketmesi olayına verilen addır. Canlılarda metabolik faaliyetlerin sürdürülebilmesi için kişilerin enerji ihtiyacı bulunur. Bu enerjiyi ya doğal çevreden ya da kendi vücutlarında depolamış oldukları enerjiyi kullanırlar. Beslenme çeşitleri iki gruba ayrılır. Ototrof beslenme ve Heterotrof beslenme olmak üzeredir. Ototrof canlılar kendi besinlerini kendiler üretirler. Heterotrof canlılar ise besinlerini başka canlıları tüketerek karşılayan organizmalardır.

Beslenme Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ototrof Beslenme (Otçul Canlılar): bu canlı grupları kendi besinlerini kendileri sentezleyen su, karbondioksit ve inorganik tuzlardan güneş enerjisini kullanarak organik madde üreten canlı gruplarıdır. Bu canlıların başında bitkiler ve sularda yaşayan algler yer almaktadır. Bu canlılarda kendi arasında iki gruba ayrılmaktadır;

Fotoototrof Beslenme: İhtiyaç duydukları besinleri güneş enerjisini kullanarak fotosentez ile sağlayan canlı gruplarıdır. Örneğin yeşil ve mor bakterilerdir. Bu beslenme çeşidine sahip canlılar ekolojide önemli yer almaktadır.

Kemoototrof Beslenme: Kendileri için gerek olan besini güneş enerjisi kullanmadan organik maddeleri oksitlemesi sonucu kimyasal enerji kullanarak kimyasal yoldan elden edilen besin çeşididir. Örneğin nitrit ve nitrat bakterileri.

Heterotrof Beslenme: Kendi besinlerini üretemeyip dışarıdan hazır alınan beslenme çeşididir. İnsanlar, hayvanlar, mantarlar ve bazı bakteri grupları bu şekilde beslenirler. Aldıkları beslenme çeşidine göre 3'e ayrılırlar;

Holozoik Beslenme: Aldıkları besinlerin katı parçacıklar halinde olması ve bu şekilde sindirilmesini gerçekleştiren canlılardır. Sadece bitkilerle beslenenler, sadece etle beslenenler veya hem ot hem etle beslenen canlı grupları bulunmaktadır.

Saprofit (Çürükçül) Beslenme: bu beslenme çeşidinde canlılarda bulunan organik maddelerin doğrudan hücre zarının yardımıyla hücre içerisine alınan ve beslenmesini sağlayan beslenme çeşididir. Mantarlar, mayalar, bakteriler bu gruba örnektir. Saprofit beslenme çeşidine sahip canlılar ekosistemde madde döngüleri üzerinde önemli bir göreve sahiptir.

Parazit Beslenme: Bitkisel veya hayvansal parazitler konak hücre olarak bitki veya hayvan üzerinde ya da içinde yaşayarak besin ihtiyacını konakçılardan sağlayan canlı gruplarıdır. Bu canlı grupları da kendi aralarında ikiye ayrılır. Endoparazit beslenme ise canlının vücut içerisinde yaşayıp besin ihtiyacını bu canlıdan karşılayan gruptur. Kıl kurdu, bağırsak solucanı buna örnektir. Ektoparazit beslenme çeşidinde ise canlıların vücut dışından besin ihtiyacını karşılayan gruptur. Bit, pire, kene gibi canlılar buna örnektir.
" } ] }