{ "title": "Biber Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Biber-Cesitleri-88419.png", "date": "23.01.2024 03:19:02", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Biber çeşitleri sofralarımızda ve mutfaklarımızda vazgeçilmez bir sebze haline gelmiştir. Biber çok eski çağlardan itibaren tüketilen bir besin olarak 1700'lü yıllarda keşfedilmiş ve önce yemeklere tat vermek için daha sonralarda tıp hastalıklarının tedavisinde başlanmıştır. Hem taze hem salça hem de kurutularak pul biber haline gelerek yemeklerimize tat ve renk verir. Ayrıca biber denince akla gelen şeylerden biri de turşudur. Turşular arasında biber çeşitleri olmadan bir turşunun kurulması düşünülemez.

Biber çeşitleri ve Arnavut biber

Salatalarınızda bolca kullandığınız yeşil biber C vitamini yönünden oldukça zengin ve içerisinde bulunan capsisin maddesi sayesinde bibere acılık verir. Biberin acı olması metabolizmanızı hızlı bir şekilde çalıştırdığı için sindirim sisteminize yardımcı olmaktadır Ayrıca acı biberin iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Biber denince ilk akla gelen şey menemendir. Biber ve domates bir araya geldiğinde enfes bir yemek ortaya çıkmaktadır. Yazın saksıya ekeceğiniz küçük süs biberini kışın büyük bir zevkle yiyebilirsiniz küçücük olan bu biberler çok acıdır isminden de anlaşılacağı gibi süs biberi çok narin bir biberdir. O yüzden bunlar ancak evlerde yetiştir. Kışın seralarda yetişen biber çeşitlerinde genellikle katkı maddesi vardır. Ancak yazın yetişen bibere güneşin kattığı lezzet ile bambaşka tatlar oluşur.

Biber çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Biber çeşitlerinden çarliston biberi, dolma biber, Ilıca biberi sera demre biberi, menderes acı pul biberi, incirli tatlı sivri biber ve adıyaman biberi olmak üzere birçok biber çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle ülkemizin her yerinden.

Biber çeşitleri arasında en yaygın olan Çarliston biberini tanıyalım uzun olan bu biberler iri kalın ve etli bir özelliğe sahiptir. Sarı yeşil acı ve tatlı olanları vardır. Sivri biber uzun ve narin yapılı genelde orta renkli bir yeşillikte ince kabuklu tatlı olan sivri biberin küçük ve kısa boylu olanları genelde acıdır. Biber çeşitleri arasında iri kırmızı biber uzun ve kırmızı renklidir. Özellikle acı olanları kırmızı toz biber üretiminde veya kışın yenmek üzere dolmalık biber olarak kurutulur ve pastırma yapımında geniş ölçüde kullanılmaktadır.

Biber çeşitlerinden dolmalık biber ve trinidad biberi

Dolmalık biber yuvarlak iri biber grubuna giren sarı veya yeşil renkli oldukça kalın duvarlı olan biberler genelde doldurularak tüketilir. Sarı renkteki kalın kabukları olan çoğunlukla tatlı bazıları acı olan ve iyice kızarınca biber salçası veya kırmızı toz biber olarak kullanılırlar. Domates biberi adından da anlaşılacağı gibi domatese benzediğinden bu isimle anılmaktadır. Kırmızı renkli dolgun etli ve genelde tatlı olan bu biber ülkemizde salça üretiminde kullanılmak için yetiştirilmektedir. İçi doldurularak ve kahvaltılarda tüketilmektedir. Trinidad biberi daha çok Karayip adalarında yetişmektedir ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu biber çeşidi sos yapımlarında ve dövüldükten sonra kurutularak baharat olarak kullanılmaktadır. Nisan ve Mayıs ayları arasında yaklaşık olarak 8 santimetre uzunluğunda ve kızardıkça acılaşan bu biber ilk önce yeşil sonra turuncu ve daha sonra kırmızı bir renk almaktadır. Arnavut biberi uzun küçük sivri bir yapıdadır rengi genelde yeşildir. Ancak dalından uzun süre koparılmadıkça daha çok acılaşır ve kan kırmızı rengini alır. Ancak daha çok doğu bölgelerinde yetişmektedir. Yemeklerin yanında genelde sabah kahvaltılarında çiğ olarak tüketilen bu biber çok sevilmektedir.

Biber çeşitlerinden tatlı Romanya biberi ve California biberi

Biber çeşitlerinden olan tatlı Romanya biberi ekimden hasat zamanına kadar 70 günde olgunlaşır. İlk zamanlarda krem sarı olan biberin rengi olgunlaşma dönemde kırmızı bir renk alır. Dolmalık ya da kızartmalık olarak tüketilir. Kaliforniya biberi bunlar dolmalık kalın ve etli biberlerdir. Olgunlaşana kadar gökkuşağının bütün renklerini sırası ile alır. Bu biber genelde sert ve kalın olduğu için salçalarda kullanılır. Fakat közlenerek tüketilebilir. Bütün biber çeşitlerinin renkleri yapıları ve tatları çok farklıdır. Bütün biber çeşitleri karmosik asit içermektedir. Bu asidin sağladığı yararlar sayesinde vücudumuza sayamayacağımız kadar çok yararları olmaktadır.
" } ] }