{ "title": "Bıçak Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Bicak-Cesitleri-54253.jpeg", "date": "21.01.2024 07:52:27", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Bıçak çeşitleri; Mutfakta en çok gerek duyulan malzemeler arasında bıçak bulunmaktadır. Yemek yapacağımız malzemeler dışında daha sonra en çok bıçağa ihtiyaç duyarız. Yemek yapmayı sevenlerin ve şeflerin kullandıkları mutfağın olmazsa olmazlarından olan bıçağın birçok çeşidi ve özellikleri olanlar vardır.

Mutfakta intizamlı bir yemek yapmak için öncelikle gerekli olanakları sağlamak gerekir. Et doğrarken et bıçağına, meyve tabağı hazırlarken meyve bıçağına, ekmek dilimlemek ekmek bıçağına, eti derisinden ayırmak için ayrı bir bıçağa ihtiyaç duyarız. Şimdi sizlerle mutfağın vazgeçilmez malzemeleri arasında olan bıçak çeşitlerine göz atabiliriz.

Bıçak çeşitleri nelerdir?

Et bıçağı; Son derecede keskin olarak üretilen et bıçağının metal kısımlarının kalınlığı 20-40 cm'dir. Muntazam bir şekilde beyaz et, kızartılmış et, pastırma ve diğer etleri ince ince dilimlemek için üretilmiş olan et bıçağını mutfaklarınızda gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

Sıyırma bıçağı; Muhakkak etin üzerindeki deriyi sevmeyenleriniz vardır. Etlerin üzerindeki derilerden kurtulmanızı sağlayacak mükemmel bir bıçaktır. Deriyi etten hatta eti kemikten ayırmak için kümes hayvanlarını (Tavuk, kaz, hindi) kemikleriyle birlikte rahat bir şekilde kesebilen, metal kısımları 12-20 cm olan sıyırma bıçağı sağlam ve bükülmez bir yapıya sahiptir.

Ekmek bıçağı; Tırtıklı bir yapıya sahip olan ekmek bıçağının metal kısmı 30-35 cm'dir. Tırtıklı olmasının en büyük sebebi ekmek, kek, sandviç gibi unla yapılan gıdaların dağılmasını ve ezilmesini önlemek içindir.

Peynir bıçağı; Bir çoğumuz peyniri servis yaparken bıçak dışında başka gereçlerden yardım alırız. Metal kısımları 10-15 cm olan peynir bıçağı yapışmaması için delikli ve servis kolaylığı için ucu sivri bir şekilde kullanıma sunulmuştur.

Meyve bıçağı; Mutfakta en çok tercih edilen bıçak çeşitleri arasındadır meyve bıçağı. Adına bakınca sadece meyve dilimlerken kullanıldığı gelmesin aklınıza mutfakta daha yeni yemek yapmaya başlayanlar kavrama kolaylığından dolayı sebze ve meyve doğrarken ne kadar çok vakit kaybettirirse de meyve bıçağını kullanmayı tercih ediyorlar. Metal kısmı 5-10 cm olan meyve bıçağı mutfağınızdan hiç eksik etmeyeceğiniz bıçaklar arasındadır.

Satır; İsminden de anlaşıldığı üzere metal kısmı 15-20 cm aralığında olan ağır bir bıçak çeşididir. Özellikle kurban bayramlarında evlerden eksik edilmeyen iri kemikli kırmızı etleri doğramaya yardımcıdır. Yalnız satır kullanırken gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyiniz.

Şef bıçağı; Özel tasarım olan bu bıçaklar şefin tercihine göre metal kısmı genişliği değişen ama genellikle 22-35 cm arasındadır. Her şefin kendisine ait özel tutma sapları olan belirli büyüklüklerde sürekli ellerinin altında birçok kesme ve doğrama işlemine göre özel kavisli olarak yapılandırılmış bıçakları vardır.
" } ] }