{ "title": "Bilgisayar Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Bilgisayar-Cesitleri-45776.jpeg", "date": "19.01.2024 19:19:10", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Bilgisayar Çeşitleri, Bilgisayar çeşitleri özellikleri itibariyle farklılıklar göstermektedir. Bilgisayarlar hız ve güçlerine göre sınıflandırılırlar. Günümüzde kullanım alanları ve özelliklerine göre 10 tip bilgisayar çeşidinden bahsetmek mümkündür. Bilgisayarlar, büyük bir odayı işgal edecek kadar büyük olabilmekle birlikte, mobil ve gömülü sistemlerde, bir dizüstü bilgisayar ya da bir mikro işlemci kadar da küçük olabilirler.

Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?

Kişisel Bilgisayar PC: Tek bir kişi tarafından genel kullanım için tasarlanmış bir bilgisayarı tanımlamaktadır. Çoğu bilgisayar, Windows işletim sistemini çalıştıran sistemler ile ilişkilendirilir.

Masaüstü Bilgisayarlar: Taşınabilirlik için tasarlanmamış olan bu bilgisayar türleri masaüstü bilgisayarlardır. Masaüstü sistemler ile ligli beklenti, bilgisayarın kalıcı bir konuma ayarlanmasıdır. Çoğu masaüstü bilgisayar, taşınabilir türlerine göre daha az güç, depolama ve çok yönlülük sağlarlar.

Dizüstü Bilgisayar: Dizüstü bilgisayarlar taşınabilir bilgisayarlardır. Ekranı, klavyesi, işlemcisi, bellek ve sabit diski tümü içinde bir pille çalışan ve ortalama olarak bir cilt kitaptan biraz daha büyüklüktedir.

Notebook Bilgisayar: Daha küçük ultra taşınabilir bilgisayarlardır. Yeni diz üstü bilgisayarlara göre daha ucuz olabilirler. Bununla birlikte notebookların dahili bileşenleri normal diz üstü bilgisayarlardan daha az güçlüdür.

PDA Kişisel Dijital Asistan Bilgisayarlar: Sabit disk yerine flash bellek kullanan entegre edilmiş bilgisayarlardır. Bu bilgisayarların genellikle klavyesi yoktur ancak kullanıcı girişi için dokunmatik ekrana sahiptirler. PDA'lar makul bir pil ömrüne sahip olmakla birlikte genellikle küçük boyutludurlar. Elde taşınır bilgisayar, PDA'nın biraz daha büyük ve ağır versiyonudur.

İş istasyonu Bilgisayarı: Başka bir bilgisayar türü de iş istasyonudur. İş istasyonu bilgisayarı, daha güçlü bir işlemci, ek bellek ve 3d grafik, oyun geliştirme gibi özel bir görev grubunu gerçekleştirmek için gelişmiş yeteneklere sahip bir masaüstü bilgisayardır.

Sunucu Bilgisayar: Bir ağ üzerinden diğer bilgisayarlara hizmet vermek üzere optimize edilmiş bilgisayar türleridir. Sunucu bilgisayarlar genellikle güçlü işlemcilere, büyük miktarda bellek ve geniş sabit disklere sahiptir.

Ana Bilgisayar: Bilgisayarın ilk günlerinde ana bilgisayarlar tüm bir odayı ya da bir bütün katı dolduracak kadar büyük bilgisayarlardır. Güç arttıkça bilgisayarların boyutu azaldığından ana bilgisayar terimi kurumsal sunucu lehine kullanımdan çıkmıştır. Ana bilgisayar terimi her gün milyonlarca işlemi yapan büyük makinaları tanımlamak için kullanılmaktadır.

Süper Bilgisayar: bu tür bilgisayarlar genellikle yüz binlerce hatta milyonlarca dolara mal olan bilgisayarlardır. Bazı süper bilgisayarlar tek bir bilgisayar sistemi olmasına rağmen çoğu tek bir sistem olarak paralel çalışan çok sayıda yüksek performanslı bilgisayarlardan oluşur.

Giyilebilir Bilgisayarlar: Bilgisayarlarda son trend giyilebilir bilgisayarlardır. Esasen yaygın bilgisayar uygulamaları, e-posta, veri tabanı, multi medya, takvim, saatler, cep telefonu, güneşlikler hatta giysiler ile bütünleştirilmiştir.
" } ] }