{ "title": "Bitki Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Bitki-Cesitleri-32476.png", "date": "21.01.2024 06:44:26", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Bitki çeşitleri; Genellikle bitkiler üremelerine göre sınıflandırılır. Çiçekli bitkiler ve çiçeksiz bitkiler çoğalmalarındaki farklılıklardan dolayı ikiye ayrılmaktadır. Bitkiler fotosentez yapan zar ile çevrili gerçek organeli olan hücrelerdir. Birçok organizmaları içinde barındıran (Ağaçlar, çiçekler, otlar, eğrelti otlar, yosunlar) gibi ekolojik istekler açsısından birçok farklılık gösteren çok sayıda üyesi olan canlılar dünyasıdır. Güneş ışığından yararlanarak kendi besinlerini üreten bitkiler birçok canlının organizma yaşamını sürdürmesine fayda sağlar. Toplu halde yaşayan bu canlı türü bitkiler eğer bir bölgede yaşıyor ise bu bitki çeşitlerinin hepsine flora denir. Bitkilerin yetişmesini sağlayan çok önemli faktörler vardır. Bunlar hayatın içerisinde olan Ekvatora uzaklık, denizden yükseklik, arazi eğimi, sıcaklık, nem, ışık, yağış, toprak içeriği, insanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalardır. Bu bitkileri iki sınıfta çiçekli diğer ismiyle tohumlu bitkiler ve çiçeksiz bir diğer ismiyle tohumsuz bitkiler diye bitki çeşitlerini iki ana dalda inceleyebiliriz.

Bitki çeşitleri nelerdir?

Tohumsuz bitkiler (Çiçeksiz); Sporlu üreme ile çoğalan tohumsuz (Çiçeksiz) bitkilerdir. Tek kromozomlu spor üreme hücresidir ve diğer adıyla döllenmesiz üremedir. Tohumsuz bitkilerin birçoğu kök, gövde, çiçek ve yaprak gibi organ değişikliklerini belli bir şekilde göstermezler. Aynı yapıda olan bitkiler tallus denen yapraksı ya da şeritsidir. Bunlara 'thallophyta' diye de anılır. Daha fazla gelişmiş olan ve organ değişikliklerini gösteren bitkilere 'kormophyta' bunun yapısına ise 'kormus' adı verilmektedir. İçerdiği takımlar ise su yosunları, kara yosunları, ciğer otları, boynuz otları ve yapraklı kara yosunlarıdır.

Tohumlu bitkiler (Çiçekli); Tohumsuz bitkilerden ayıran özellikleri tohumlarının olmasıdır. Bitkilerde en önemli olan üreme ve yayılma organları olan tohumun oluşumu tohumlu bitkilerin en önemli özelliğidir. Oluşma şekline göre bu tohumlar iki alt bölüme ayrılır. Tohumlar sayesinde meyve yaprakları tarafından ötülmeden açık tohum meydana getirirler. Meyve tohumlarının odacık içerisinde birleşmesiyle kapalı olarak tohum geliştirmesiyle kapalı tohumlu bitkiler meydana gelir. Bu bitki çeşitleri iki bölümde incelenebilir.
" } ] }