{ "title": "Borç Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Borc-Cesitleri-22596.jpg", "date": "19.01.2024 02:03:50", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda da ödemeyi yapacak kişi ya da kuruma borçlu, alacağı olan kişi ya da kuruma da alacaklı denmektedir.

Borç Çeşitleri: Genel anlamda bireysel, kurumsal ve kamu olmak üzere üç ana grupta incelenmektedir. Borç ilişkisi genelde yazılı olarak her iki tarafında imzalaması ile olmaktadır. Yazılı sözleşmenin dışındaki anlaşmalar ise kişiler arasında sözel olarak yapılmaktadır. Sözel anlaşmalar toplumlarda bireylerin küçük çaplı alışverişleri ya da emaneten aldıklarıyla yapılan anlaşmalardır. Taraflar arasında yapılan sözel anlaşmaların çoğu taraflar arasında anlaşmazlıklara sebep olmaktadır. Yazılı olmayan anlaşmalarda taraflar verilen sözleri ya unuttukları için ya da menfaatlerini korumak amaçlı tutmamaktadırlar. Eğer sözel anlaşmaya şahit olan birileri bulunmaz ise taraflar birbirleriyle anlaşamamaktadır. Çoğunlukla mahkemelerde noktalanmaktadır. Oysaki yazılı anlaşmalar taraflarca imzalandıkları için adli delil niteliği taşıdığı için çoğunlukla sorun çıkmamaktadır.

Bireysel Borçlar: Bireylerin bir başka bireyden, kurumdan ya da bankadan aldıkları borçlar.

Kurumsal Borçlar: Kurumların bir başka kuruma, bireye ya da finans kurumuna borçlanmaları.

Devlet (Kamu) Borçları: Devletin kamusal işlerde kullanmak üzere yaptıkları borçlanmalardır. Bu borçlanmada iki çeşittir:
" } ] }