{ "title": "Börek Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Borek-Cesitleri-75142.jpg", "date": "21.01.2024 10:21:36", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Börek çeşitleri, Börekler, beslenmemizde önemli yer tutmaktadır. Kahvaltıların baş yiyeceği, misafirliklerin baş ikramıdır. Ülkemizde, Trakya böreği, Konya böreği, Antep böreği gibi birçok ilimiz börekleriyle meşhurdur. Ayriyeten Çerkez böreği, Boşnak böreği gibi daha birçok tanınmış börek çeşitleri bulunmaktadır. Börek çeşitleri, hamur yoğurup yapıldığı gibi hazır yufkadan da çeşit çeşit yapılmaktadır. Yufkanın içine kona malzemenin türüne göre börek, vitamin ve mineral değeri artmaktadır ve sağlıklı beslenmemize yardımcı olmaktadır. Gıda sektörü aralıksız bu konuda hizmet vermektedir. Evlerde de vefakâr, cefakâr, emektar, çalışkan kadınlarımız, aile bireylerini güzel beslemek için bin bir gayretle böreklerini yapar ve sunuma hazırlarlar.

Börek çeşitleri nelerdir, nasıl yapılır?

Börek çeşitleri oldukça fazladır, çünkü çoğunlukla ismini, içine konulan malzemeden alır. Çiğ börek, bohça böreği, kol böreği, gül böreği, sıkma böreği, su böreği, muska böreği, sac böreği, kolay börek, otlu börek, karnıyarık börek, perişan börek, çıtır börek, serme börek, pileli börek, sebzeli börek, patatesli börek, sütlü börek, zincir börek, dolma börek, kuskuslu börek, sarma börek, muhacir böreği, büzgülü börek, sodalı börek, sigara böreği, gonca gül böreği, kürt böreği, fıccın böreği, velibah böreği, Boşnak böreği gibi onlarca çeşit bulunur. Şimdi size Çerkez böreği olan Fıccın ve Velibahı tarif edeceğim.

Velibah böreği malzemeleri
Velibah böreği nasıl yapılır?

Un bir kabın içine konur, ortası açılır, kuru maya boşaltılır ve tuz eklenir. Daha sonra suyu yavaş yavaş una dökerek ve parmaklarla karıştırarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Mayalanması için 2-3 saat dinlenmeye bırakılır. Diğer taraftan iyice yıkanan patates pişmesi için tencereye konur ve ocak ateşlenir. Patatesler piştikten sonra, soyulur ve bir tepside pütür kalmayacak şekilde iyice ezilir. Baharatlar teker teker eklenir iyice karıştırılır beklemeye alınır. Hamur kontrol edilir, kıvamına gelmişse, avuç içi büyüklüğünde bezeler alınarak yuvarlanır. Daha sonra tüm bezeler, küçük yuvarlaklar şeklinde açılır hazırlanır. Patates, birer avuç açılmış bezelerin içine konur ve hepsi tek tek bohça gibi kapatılır. Sonra, bohça gibi kapatılan bezeler oklavayla un serperek açılır büyütülür. İmkânlara göre, bahçede sac kurulur, ateş yakılır, açık havada gözleme gibi pişirilir ya da evde teflon tavada ocakta pişirilir. Pişirilen velibah tepsiye konur ve tereyağı ile bol miktarda yağlanır. Üst üste biriken velibahlar, daha sonra bıçakla dört parçaya bölünerek sofraya konur. İsteğe göre taze çayla, ayranla veya meşrubat eşliğinde yenir. Tadı lezzeti bambaşkadır, afiyet olsun.

Fıccın böreği malzemeleri
Fıccın böreği nasıl yapılır?

Derince bir kabın içine önce unu koyarız. Sonradan kuru maya ve tuzu ilave ederiz, yavaş yavaş su dökerek ve parmak uçlarıyla karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Yoğurulan hamur mayalanması için beklemeye bırakılır. Diğer tarafta, yarım kilo kıyma bir kaba konur, yemeklik doğranmış soğanlar ilave edilir. Daha sonra küp-küp doğranmış domates, bir çorba kaşığı biber salçası eklenir ve iyice karıştırılır. Son olarak gerekli miktarda baharatlar serpilir, bir çay bardağı sıvı yağ konur ve iyice karıştırılır. Mayalanmaya bırakılan hamur kontrol edilir ve kıvamına gelmişse hamur iki parça halinde hazırlanır. Parçalanan hamurlardan birini büyük boy pizza ölçüsünde oklavayla açılır. Pişirilecek olan tepsi yağlanarak, açtığımız hamur tepsiye yerleştirilir. Hazırladığımız kıyma harcı hamurun üstüne boşaltılır ve eşit oranda yayılır. Sonra, diğer parça hamur aynı şekilde açılır, tepsideki hamurun üstüne kapatılır. Kenarları açılmayacak şekilde nakışlı bir şekilde kapatılır ve 1 yumurta sarısı sürülür. Tepsinin içinde pişmeye hazır hale gelen fıccın böreği, tam ortasından yalnızca üst hamur küçük bir daire yırtılarak açılır. 190 derecede ısıtılmış fırına, 40 dakika pişmek üzere tepsi sürülür. Tepsiyi fırından çıkarmaya 10 dakika kala fıccın böreğine açtığımız delikten yarım cay bardağı ılık su dökülür, tekrar fırına sürülür. Bu işlem böreğin yumuşak, ıslak ve daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Fıccın böreği iyice kızarınca fırından çıkarılır, üzerine bol tereyağı sürülür ve pizza dilimi gibi sıcak sıcak yenir. Yanında yeni demlenmiş çay, ayran, meşrubat ve komposto ile afiyetle yenir.
" } ] }