{ "title": "Brahma Tavuk Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Brahma-Tavuk-Cesitleri-53686.jpg", "date": "20.01.2024 19:55:24", "author": "Nehir Arıca", "article": [ { "article": "Brahma Tavuk Çeşitleri, 1870'li yıllarda Asya'dan gelerek Amerika ve İngiltere'de yayılmış ve çok popüler olmuş bir süs tavuğudur. Asya kökenli, Hindistan'ın Brahmaputra bölgesine ait olan bu tavuk cinsi, Adını bölgedeki nehirden almıştır. Gallus Gigantus isimli orman tavuğu ve Cochin adlı tavuk cinsleriyle, renk ve şekil açısından benzer özellikler sergilemektedir. Lakin American Poultry Association's Standart of Perfection derneği, Brahma tavuk çeşitlerini ayrı bir tavuk ırkı olarak kabul etmiştir.

Brahma tavuk çeşitleri, Hindistan'dan Amerika 'ya ilk olarak 1846 yılında getirilmişlerdir. Bu tavuk türü, Amerika'daki tavuk yetiştiricileri tarafından Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesi neticesinde, yeni bir melez tür olarak ortaya çıkmıştır. Kış mevsimine dayanıklıkları nedeniyle, Amerika'daki yumurta tavuklarının kanlarını yenilemek maksadıyla kullanılmışlardır. Ayrıca tavuk yetiştiricileri tarafından tavuk ırkı üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda açık ve koyu renkli türleri üretilmiş ve bu türler 1874'te standartlar arasında kabul edilmiştir. Sarı renk türü ise 1923 yılında Amerikan standartları arasındaki yerini almıştır.

Brahma tavuk çeşitleri özellikleri; ilk gelenlerinden, açık renk türlerindeki horozlarda ortalama canlı ağırlığı 6,5 kiloya kadar ulaşmışken günümüzde standart bir horozun ortalama ağırlığı 5 kg. Kadarken, tavukların ağırlığı 4 kg. Civarındadır.

Çok farklı renk ve desende türleri mevcut bulunan Brahma tavuk çeşitleri, son derece sıcak, arkadaş canlısı, kolay kolay her şeyden korkmayan, meraklı olmasına rağmen uysal tavırları olan, bu özelliği nedeniyle de eğitilerek herkesin elinden yem yeme alışkanlığı kazandırılabilecek bir hayvandır.

Ayrıca bu tavuk türlerinin en belirgin özellikleri iri, gösterişli, güzel ve göze çarpan tavuklar olmalarıdır. Aktif bir tavuk türü değillerdir. Kasılarak yürümeyi ve gösterişli durmayı tercih ederler. Görünümleri itibariyle küçük ibik ve sakalları, oldukça tüylü bacakları, paçalı ayakları, iri ve sakin görünüşleri ile Asya kökenli tavuklarda rastlanılan özelliklere sahiptirler. Sahip oldukları bu nitelikler sayesinde sıcak ve soğuk iklim şartlarına dayanıklıdırlar. Ağır bir tür olmalarına rağmen, cinsel olgunluğa erişme sürelerinin uzun zaman alması, büyüme hızlarının ise yavaş olması ve paçalı olmaları nedeniyle, etinin ticari kar amacıyla kullanımı söz konusu olmamıştır. Yumurta verimleri yıllık olarak 100-120 adet arasında değişmektedir.

Son zamanlarda en çok Brahma tavuklarının renkleri konusunda çeşitlendirilmesinde mütalaa söz konusudur. Dünyada bu konuda olaya değişik yaklaşan kulüpler mevcuttur. American Poulty Association's Standart Of Perfection derneği, bu tavukların sadece, light, dark ve buff olarak isimlendirilen renklerini çeşit sayarak standart dahilinde kabul eder iken, bunun aksine Australian Poultry Association derneği ise buff, dark, blue, light, crele, back, barred, partridge gibi daha çok rengi standart dahilinde kabul etmektedir.
" } ] }