{ "title": "Çakmak Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Cakmak-Cesitleri-24284.png", "date": "20.01.2024 03:09:36", "author": "Emre Özdenbaşı", "article": [ { "article": "Çakmak çeşitleri, Geçmişten günümüze kullanılan çakmakları incelediğimizde basit olarak çakmak çeşitlerini beş grup da inceleyebiliriz. Çakmakların mekanizması basittir. Genellikle çakmaktaşına sürten tırtıklı ufak bir çarkla, etkileşimin sonucunda kıvılcım çıkmasıyla istenilen alev elde edilmiş olur.

Kavlı çakmak: İki adet sert taşın bir demir vasıtası ile birbiri ile çarptırma ya da sürttürülmesi ile çıkan kıvılcımlar kavı bir miktar tutuşturur. Kav, meşe ve dişbudak gibi özel olan bazı ağaçların mantarlarından oluşan ve oldukça kolay tutuşma özelliğine sahip olan sünger kıvamında diyebileceğimiz kuru ve gevreğimsi bir maddedir.

Fitilli çakmak: Mekanizması en kolay olan çakmak çeşitleridir. Kav olarak adlandırdığımız madde yerine yeteri kadar kuru bir fitil bu işlevi yerine getirir.

Benzinli çakmak: bu çakmak çeşitlerinde ise kav vazifesini gören bir fitil benzin deposunda bulunmaktadır. Genellikle tırtıllı bir yapıya sahip olan mekanizmanın dönmesi ile çakmaktaşından çıkan kıvılcımın benzinli fitili tutuşturması ile fitil alev alır.

Gazlı çakmak: bu çakmak çeşitleri gündelik hayatta kullanılan en yoğun çakmaklardır. Bütan ya da hava gazı, çarkın dönmesi ile gaz deposu kendiliğinden açılır. Bu sayede gaz kıvılcımla birleşip alev alır.

Rezistanslı çakmak: Küçük elektrik pilleri ile çalışan bu çakmağın yapısında fitil olarak görev olan küçük bir rezistans bulunur. Bu tip çakmak çeşitlerinde alev olmaz.

Çakmak taşı: Sert bir cisimle üstüne vurulduğu zaman kıvılcım çıkartma özelliği olan taştır. İlk çağlardan günümüze kadar olan bu süreç de insanlar ihtiyaç duyduğu ev aletlerini ve silahlarını bu taşlardan yaparlardı. Günümüzde doğada bulunduğu gibi suni çakmak taşı çeşitleri de üretilmektedir.
" } ] }