{ "title": "Cam Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Cam-Cesitleri-68179.jpg", "date": "21.01.2024 09:18:36", "author": "ilgün şahbazoğlu", "article": [ { "article": "Cam çeşitleri, Cam çok eskiden beri insanların hayatında yeri olan oldukça önemli bir maddedir. Cam, silisli kumun soda ya da potasla karıştırılıp yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle elde edilir. Sert, saydam, kolay kırılır, kimyasal olaylara dayanıklı ve su geçirmez bir maddedir. İnsanlar suni cami keşfetmeden önce doğada doğal olarak buldukları camları elleriyle şekil vererek çeşitli cisimler ortaya çıkarmıştır. Bu tabii camların en meşhuru tabi ki obsidiyen denilen maddedir ki bu yanardağdan çıkan koyu renkli cama benzeyen çok sert bir taştır. Ekseriya yarı saydamdır. Saydam olanları da vardır. Bunlardan Taş devrinde ok, mızrak ucu, bıçak ve biz yapılırdı. Daha ilerlemiş medeniyetlerde ayna süs eşyası olarak kullanıldı.

Cam yapımı için kullanılan silis, alkali, kireç, kurşun oksidi, kalsiyum karbonat, asit borik gibi maddeler uygun miktarda karıştırılıp öğütüldükten sonra 1500-1800 derecede eritilir. Elde edilen cam 800 dereceye kadar soğutulur. Bundan sonra cam tekrar eritilir ve istenilen şekle getirilir. Cam pencerelerde, elektrik sanayisinde, aydınlatma da ev eşyaların da laboratuvar da ve tıbbi malzeme, mercek yapımında kullanılır.

Cam çeşitleri nelerdir?

Pencere camı, Silis-soda-kireç kullanılarak elde edilir.

Şişe ve kavanoz camı, İçindeki maddeler itibari ile silis-soda-kireç grubuna girer. Camın rengini değiştirmek için yapısındaki maddeleri arttırmak, azaltmak veya başka bir madde eklemek gibi yollara başvurulur. Cama yeşil rengini vermek için ilkel maddeler arttırılır ve fazla miktarda demir oksidi ilave edilir. Demir oksidine az miktarda manganez katılırsa cam kahverengi olur. Karbon-kükürt ve sülfat katılırsa cam bal renginde olur. Bu tür camlar havuzlu fırınlarda yapılır.

Kristal cam, İçinde kurşun bulunur. Özellikle sofra eşyalarında. Merceklerde, optik aletlerde kullanılır. Bu tip camlar kapalı potalarda eritilerek elde edilir. Renksiz ve tam saydamdır. 

Optik camlar, İçinde kurşun bulunan bu camların en büyük özelliği içinde ışığı sapmaması için en üst düzeyde saf olmalarıdır. Mikroskop ve optik camları olarak kullanılan bu camlar kapalı potalarda eritilerek yapılır. Yapım aşamasında ilk önce posa ve içindeki soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra cam kırılır ve kötü olan parçalar atılır. Ayrılan iyi parçalar tekrar eritme işleminden geçer. Cama istenilen şekil pres ile verilir. Bu şekillendirilmiş parçalar son halini verilmek için tekrar pişirilir ve soğutulduktan sonra işlem tamamlanmış olur.

Işığı yansıtmayan camlar, bu camların üzerinde fluoret bulunur. Bu madde her zar tabakası yerine hava boşluğu getirerek ışığın yansımasını önler. Bunun için bu camlara görünmez cam da denir.

Renkli camlar, Bilişim bakımından soda-silis-kireç camlarındandır. Kullanılan maddelere biraz metal ve metal oksitler katılarak istenilen renk elde edilir.

Buzlu camlar, Fiziksel veya kimyasal olarak yapılan bu camlar genel olarak pencere ve abajur camı olarak kullanılır. Fiziksel olarak yapılanlarda öncelikle ince kum basınçla camın yüzeyine püskürtülür. Böylece yüzey donuklaştırılır. Kimyasal şekilde yapılanlar da ise cam bileşimine flüorür ile fosfatlar katılarak opal denilen cam elde edilir.

Telli camlar, İlk aşamada erimiş cam düz bir zemine dökülür. Üzerinden bir merdane ile düzeltilerek geçilir. Bundan aşamadan sonra sıcak bir merdane daha geçilir, bu merdane üzerindeki sıcak telden camın üzerine bırakır. Çıkıntılı bir üçüncü merdane tel ağı sıcak camın içerisine girecek şekilde bastırır. Dördüncü merdane ile de cam üzerinden geçilerek çıkıntılı yüzey düzeltilir.

Emniyet camı, İki levha cam arasına saydam olan plastik bir madde yerleştirilir, bütünü yüksek basınca tabi tutularak bir tek parça haline getirilir. Plastik madde olarak ilk önceleri selüloz nitrat veya selüloz asetat kullanılırdı. Bugün vinyle denilen plastik bir madde kullanılıyor.

İçeriyi göstermeyen cam, Daha ziyade çocuk bakım evi ve hastanelerde kullanılan bu camlarda, içeriden dışarısı görülür; dışarıdan içerisi görülmez. Bu camlar yüzeyi çok ince gümüş bir tabaka kullanılarak hazırlanır.

Ampul camı, Bileşen bakımında silis-soda-kireç camıdır.

Kırılmaz cam, Türlü bileşimlerinde silis-soda-kireç veya borosilikat bulunan bu cam, şekillendirildikten sonra her tarafına aynı basınçta hararet verilmek üzere, tercihen elektrikle ısıtılan bir fırın içerisine konulur. Burada yumuşama hararetine yakın bir kıvama kadar ısıtılır. Fırından çıkar çıkmaz hemen soğutulur.

Köpük cam, Toz cama karbon katılarak eritilir. Elde edilen köpüklü siyah madde kalıplara dökülür. Mantar kadar hafif, dayanıklı, su geçirmez, geç ısınır, yanmaz döşeme plakaları elde edilir.

Ayna, Kalın ve pürüzsüz camdan yapılır.
" } ] }