{ "title": "Çatı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Cati-Cesitleri-53872.jpg", "date": "18.01.2024 23:28:29", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Çatı çeşitleri, bir yapıyı kar, yağmur, rüzgâr, soğuk bazen de sıcak gibi dış etkenlerden koruyan yapılardır. Binaların çatıları yapılırken en fazla ahşap malzeme kullanılmıştır. Ancak alışveriş merkezleri, otoparklar gibi çok geniş alanların üzeri daha sağlam olduğu için betonarme veya çelik çatılarla kapatılmaktadır. Çatılar yapılırken yağan karın ağırlığını taşıyacak güçte yağmur sularının bina içine girmeyecek şekilde rüzgârların esiş şiddetine göre hesaplanarak yapılmalıdır.

Çatılar yapılışlarına göre 3 çeşittir
Eğimli yüzeylerin şekline ve sayısına göre çatı çeşitleri

Sundurma çatı; bir tarafa doğru eğimlidir, maliyeti az yapımı kolaydır. Kömürlüklerde ve garaj çatılarında tercih edilir.

Beşik çatı; bu çatılar iki farklı eğimle yapılan çatılardır. Çatıların arasına duvar yapılır bu duvara kalkan denir.

Kırma çatı; binanın kenar sayısı kadar eğimli yüzeyleri olan çatı çeşitleridir

Mansard çatı; iki farklı çatının (Beşik ve kırma) bir arada farklı eğimlerde yapılmasıdır. Binaların çatı kısımları depo ya da başka amaçlarla kullanılmak istendiğinde beşik çatının eğimli tarafları kırılıp kullanılır.

Fenerli çatı; iki çatı olan beşik ve sundurma tipi çatıların birlikte inşa edilmesiyle oluşur. Çatıda dik tarafların üzerine ahşap ya da vasisdaslı pencereler açılarak yapılır.

Kombine çatı; çatı yüksekliğinin alçak olması istenen yapılarda sundurma çatı yüzeylerinin basamaklı olarak yapılmasıyla oluşur. Çatının orta kısmındaki dereye ortadan kenarlara doğru eğim verilerek suyun kolayca dışarıya akması sağlanır.

Testere dişli çatı; geniş binaları çatıdan aydınlatma amacıyla yapılır. Farklı eğimleri olan yüzeylerin sırayla yan yana dizilmesiyle meydana gelir. Eğimi fazla olan taraf cam ile kaplanarak yapılır.

Kanatlı çatı; iç içe geçen iki eğik yüzeyden oluşur. Beşik çatıya benzemektedir. Çatıdaki iki yana bakan kısımlara havalandırma ya da ışıklandırma pencereleri yapılır.

Kule çatı; genellikle kare şeklindeki veya daire şeklinde olan binaların çatılarında kullanılır. Çatı yüzeyleri bir noktada kavisli bir şekilde birleşir.

Kubbe çatı; çatı çeşitleri içinde yer alan bir diğer çatı da kubbe çatıdır. Bir küre şeklinin ikiye kesilmiş parçası gibi yapılır.

Silindir çatı; yatay şekildeki bir silindirin bir parçası gibi yapılan çatılardır.
" } ] }