{ "title": "Ceviz Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Ceviz-Cesitleri-53923.jpg", "date": "21.01.2024 12:02:34", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Ceviz Çeşitleri; ceviz ülkemizde iklimsel koşullar elverişli olduğu taktirde tüm bölgelerimizde yetişebilmektedir. Ceviz içeriğindeki Omega-3, vitamin, mineral gibi maddelerden dolayı zengin bir besin olduğundan ceviz yetiştiriciliği rağbet görmektedir. Ülkemizin birçok yerinde iklim özelliği, toprak yapısı gibi faktörlerden dolayı ceviz çeşitliliği dağılımı söz konusudur. Dünya genelinde de ceviz çeşitliliği toprak yapısı ve iklim özelliklerine göre dağılım göstermektedir. Ülkemizde ceviz çeşitleri ise yerli ve ithal ceviz olmak üzere birçok ceviz çeşidi mevcuttur.

Ceviz çeşitleri
Ülkemizdeki ithal ceviz çeşitleri

Ceviz çeşitlerini yerli ve yabancı olarak türlere ayırdığımızda, ülkemizde her iki gruptaki türlerin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Chandler türü ceviz çeşidi Amerika kökenli bir ceviz olup, yarı bodur bir türdür. Bu tür soğuk zararına, ceviz yanığına ve iç kurdu zararına karşı dirençlidir. Fernor cevizi ise Fransız kökenli bir ceviz türü olup erken mahsule yatmaktadır. Geç çiçeklenme gösterdiği için ilk bahar donlarından pek etkilenmezler. Fernette türü cevizde Fransız kökenli olup, Franquette ve Lara cinsi türü cevizlerin çaprazlama (Melezleme) sonucu elde edilmiştir. Franquette türü cevizi ise geç yapraklanma gösteren Fransız türü cevizdir. İlk bahar aylarında don görülen bölgelerde yetiştirmeye uygun bir türdür. Çiçeklenme geç olduğundan diğer çeşitlerin polen dağılım zamanlarını kaçırır ve meyve tutumu, verim düşüklüğü gösterir. Pedro cevizi türü ise Amerika California kökenli bir çeşit olup, yan tomurcukların meyve verme oranı yüksek verimlidir. Pedro cevizi türü rakımı düşük kıyılarda verimi yüksektir ve geç donların olduğu yerler için uygun değildir.

Ülkemizdeki yerli tür ceviz çeşitleri

Yalova cevizi kendi içerisinde Yalova-1, Yalova-2, Yalova-3, Yalova-4 diye çeşitlere ayrılmaktadır. Yalova-1 türü ceviz türü genellikle sahil şeridinde ve kışları ılık geçen yerleri severler. Hasadı eylül ayı sonudur. Yalova-2 ceviz türü ise Yalova-1 cevizi ile hemen hemen aynı özellikte olmasının yanı sıra çiçeklenme süreleri arasında farklılık vardır. Yalova-3 cevizi türü ise verimli özellikte, eylül ayı sonu hasat edilen ve erken çiçeklenme gösteren bir türdür. Yalova-4 türü ceviz çeşidimiz ise ceviz yetişen tüm bölgeler için uygundur. Bu ceviz türü verimi iyi olup, çiçeklenme dönemi mevsimine uygun özellik gösterir. Yerli cevizlerimizden şebin cevizi kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişebilmektedir. Yerli Bilecik cevizimiz ise kıyı bölgeleri hariç diğer bölgelerde yetiştirilebilen, genellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Kaplan türü ceviz ırkı ise ceviz yetişen tüm bölgelerde yetiştirilebilen, kıyı bölgelerini daha çok seven bir türdür.
" } ] }