{ "title": "Çiçek Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Cicek-Cesitleri-69121.jpg", "date": "20.01.2024 10:09:18", "author": "Vildan Güneş", "article": [ { "article": "Çiçek çeşitleri, Yeryüzünü kaplayan ve çeşidi saymakla bitmeyen, insana pozitif enerji veren harika bitkilerdir. Güzellikleriyle, kokularıyla hayatımıza renk katarlar. Yaşantımızdaki tüm özel günlerde, çiçeklerle birlikte olur ve sevdiklerimizi de bu çiçeklerle mutlu ederiz. Hepsinin ayrı anlam ve önemi vardır. Evimizi, iş yerimizi, bahçemizi, parkımızı kısacası çevremizi onlar süsler ve renklendirir.

Çiçek çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Orkide: Kadınların özel günlerde almak istediği nadide çiçeklerdendir. Aynı zamanda ilk günkü gibi taze ve güzel kalması için kadınlar kadar narin, kadınlar kadar sevgiye muhtaç, kadınlar kadar bakıma ve anlayışa ihtiyaç duyan duygusal bir çiçektir.

Begonya: Begonyalar hem dış mekanlarda hem de evlerde rahtlıkla yetişebilen göz alıcı çiçektir. Begonyanın çiçekleri çok renkli ve görünümü çok iç açıcıdır. Yaprakları parlaktır, bulunduğu yere ayrı bir hava katar.

Kırmızı gül: Dünyanın en güzel kokan, en romantik ve çeşidi, rengi çok olan bir çiçektir. Bahçelerin vazgeçilmezi, gönüllerin sultanıdır. Güller aşkı anlatır, sevgiyi anlatır, mutluluğu anlatır. Adına ne şarkılar ne türküler yazılmıştır. İnsanların en mutlu günlerinin şahididir onlar. Nicelerini barıştırıp bir araya getirmiştir. Tatlısı ve reçeli yapılan nadide çiçektir.

Müge çiçeği: Baharın geldiğini ilk ondan haber alırız. Kırılgan ve mis kokusuyla her tarafı sarar, uyandırır. Küçüktür ama bir o kadar da şık ve alımlıdır. Bu nedenlerle müge çiçeği, hep çiçek sıralamalarında yerini bulmuştur.

Ortanca: Ülkemizde çok bulunan ve çok tercih edilen bir çiçektir. Geniş dış mekanların en güzel görünümlü yapısına sahiptir. Güzel renkleri olan bahçe çiçeğidir.

Lale: bu çiçeğin son derece özel bir hikayesi vardır. Birçok tarihi olaylara şahitlik etmiştir. Güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilir ve birçok ülkenin ekonomik kaynağıdır. Osmanlı sanatlarının göz bebeğidir. Edebiyatta çok sık konu edilir. Daha çok park ve bahçelerin güzelliğini tamamlar ve insanı çok mutlu eder. Fotoğrafların vazgeçilmez fonudur. Soğanlı bir bitkidir, birkaç yıl iyi takip edilirse tekrar tekrar soğanından yetiştirilir.

Karanfil: Karanfil pembe, beyaz, kırmızı ve mor renkleri ve kokusuyla insanları mest eder. Çok türküye, şarkıya ve şiire konu olmuştur. Narin, kırılgandır sevgi ve bakım ister.

Zambak: Genellikle soğan ile üretilip yetiştirilen mevsimlik çiçektir. Çok çeşidi vardır, evlerde ve bahçelerde yetiştirilir. Zambak da diğer çiçekler gibi bahar şarkılarına, türkülere, şiirlere ve romanlara konu olmuştur. Beyaz çiçekleri ve içinden sarı tomurcukları vardır, etrafa mis gibi koku yayar.

Kasımpatı: Diğer adı krizantem olarak bilinen kasımpatı, papatyagiller familyasındandır. Kasım ayında birden bahçelerde görülen ve bu ani patlamasından dolayı ismini kasımpatı olarak kaldığı düşünülen bir çiçektir. Çok renkleri olan ve çok katlı gelişen güzel bir çiçektir. Kimi zaman bitmeyen aşkların, kimi zamanda platonik sevdaların kahramanı olmuştur. Bazen cenaze çiçeği, bazen de çaresiz insanlara yazılan şiirlerde konu olmuştur.

Nergis: Soğuk havalar direnç gösteren, daha çok beyaz ve sarı renklerin çok olduğu bir bitkidir. Onlarca çeşidi vardır ve daha çok süsü bitkisi olarak yetiştirilir. Doğada kendiliğinden yetişen farklı çeşitleri de vardır. Güzel kokar ve çevrede kalıcı bir koku bırakır. Diğer çiçekler gibi bunu da bir sevda hikayesi vardır. Şiirlere, şarkılara konu olmuştur.

Sümbül: Sümbül, soğanlı yetiştirilen bitkilerdendir. Çok güzel kokar, lale gibi Avrupa'ya Türkiye'den gitmiştir. Hollanda'da yetiştirilen türlerinin soğanları daha iridir ve çiçeklerinin renkleri daha parlaktır. Sümbül bahçelerde ve evlerde güzel kokusu olduğu için yetiştirilir. Birçok şair ve yazarımız bu çiçekten esinlenerek, şiirler yazmışlardır. Diğer çiçek isimleri gibi sümbül de kız çocuklarına ad olarak konur.

Nilüfer: Çamurlu noktalarda yetişen nilüfer çiçeği, aslında dünyanın en zarif ve temiz çiçeğidir. Çünkü kendini temizleme özelliğine sahiptir. Çeşitli efsaneler konu olmuş su bitkisidir. Ebatları farklı farklıdır, zihnin duruluğunu ve ruhun saflığını temsil eden lotus çiçeğidir. Beyaz, mavi, mor, kırmızı ve pembe renkleri bulunur.

Menekşe: Dünyanın birçok yerinde yetişen menekşe, baharla birlikte nemli bahçelerde çayırlarda ve ormanda kendisini göstermeye başar. Güzel renkleri ve mis kokularıyla en çok sevilen kır çiçekleridir. Kız çocuklarına isim olarak verilir, şiirlere, şarkılara konu olmuştur.

Papatya: Başların tacı, kırların güzel çiçeği, tangoların rengidir papatya. Filmlerin ana sahnesi, fotoğrafların en beğenileni, aşk fallarının bakıldığı çok özellikli bir kır çiçeğidir. Farklı renkleri bulunur, fakat o sarı ve beyaz rengi kalplerimiz sultanıdır. Baharın geldiğini, doğanın uyandığını haber verir ve insanların mutluluk kaynağıdır. Papatya güzel çiçek olmasının yanı sıra, sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Cilt bakımında, saç bakımında ve sakinleştirici olarak çayı çok önemlidir.

Açelya: Orman gülü olarak bilinen açelya, farklı renklerde birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Dış mekanlarda yetiştirilmez, ev çiçeğidir. Renkleri, yaprakları çok güzeldir ve bol miktarda çiçek açar. Saksıda yetiştirilir, cam kenarlarını süsler.

Leylak: Dünyanın birçok yerinde yetişir. Zeytingiller familyasından gelir. Mor, beyaz ve mavi renkleri bulunur ve salkım biçiminde büyürler. Kokusu metrelerce alana yayılır, insanları mest eder. Fazla bakım istemez, kışın dahi seralarda yetiştirilir, bol çiçek açar.
" } ] }