{ "title": "Çim Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Cim-Cesitleri-74671.jpg", "date": "21.01.2024 08:18:58", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Çim Çeşitleri, çimler sıcaklık isteklerine göre çeşitlere ayrılırlar. Bahçelerin, statların, spor alanlarının, çocuk parklarının tabanlarında kullanılır. Bahçenin bakımlı görünmesini sağlar. Dekoratif görünmesinin yanında faydaları da vardır, eğimli topraklarda toprağı kökleriyle tutarak kaymasını önler.

Çimlerin faydaları nelerdir?
Çim çeşitleri nelerdir?

Kadife görünüşlü çim; koyu yeşil renkli ince yaprakları olan çim türüdür. Çok çiğnenmeyen alanlarda kullanılır. Kış aylarında yeşil kalabilirler. Yaz aylarında çok sulanmaları gerekir. Bakımı zor olan çim türüdür.

Geniş yapraklı çim; parklarda, bahçelerde, spor yapılan alanlarda kullanılır. Son derece dayanıklı olduğu için çok basılan ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir. Diğer çimlere kıyasla kaba görünüşlüdür.

Sıcak iklim çim; serin iklimlere uygun olmayan, çok güneşli alanlarda kullanılan çimlerdir. Sık dokuları vardır. Güneşe dayanıklı olduğu kadar, susuzluğa da dayanıklıdır. Sulama zamanları geçince hemen bozulmazlar.

Çiçekli çim; bu çim çeşidi çok hoş görüntüsü olan içinde çiçeklerin de bulunduğu çimlerdir. Eğer çiçekleri varsa biçilmesi uygun değildir.

Rulo çim; bu çimler hazır yetiştirilmiş olup istenilen mekâna serilerek uygulanabilir. Yabani otla mücadeleye gerek olmayan çimlerdir. Hazır üretilmiş oldukları için uygulandıkları alanlara çabuk uyum sağlarlar. Daha çok profesyonel alanlarda uygulanır. Çok avantajı vardır ve amatörler kişiler tarafından yapılacak bir iş değildir. Diğer çimlere oranla daha masraflıdır.

Japon çimi; çok sık olur. Humuslu toprakları seven dayanıklı çimlerdir. Sıcak iklim çimlerdir. Çok soğuk havalarda kahverengi renge dönerek bozulur.

Uganda çimi; hızlı gelişen sık dokulu, her türlü toprakta yetişebilen çimlerdir. Bakımları kolaydır ancak sık sık biçilmesi gerekir. Gölge istemezler ama sıcaklık 5 derecenin altına indiği zaman sararırlar.

Bermuda çimi; gölge istemeyen kuraklığa dayanıklı çimlerdir. Her türlü toprakta yetişebilirler. İyi bir görüntü sağlamak için sık biçilmeleri gerekir.

Halı çimi; boyları fazla uzamayan, sık kökleri sayesinde erozyonu önleme özelliği ile dikkati çeken bir çim türüdür. Kış soğuklarına dayanıklı değildir. Çim çeşitleri içinde belki de en faydalı olanıdır.

Buffalo çimi; yavaş gelişen ve bakımsızlığa oldukça dayanıklı olan çim sık dokuludur. Besin yönünden zengin topraklarda çok iyi yetişir.

İngiliz çimi; ülkemizde her alanda en fazla kullanılan çimdir. Yaprak renkleri yeniyken çok canlı olur gitgide saman rengine dönüşür. Serin yerleri severler. Sıcaklık değişikliklerini sevmezler ancak çevre koşullarına çok dayanıklı çim türüdür.

İtalyan çimi; bir yıllık çimlerdir. Genellikle ilkbahar ve kış aylarında ekilirler. Sık ve kaba dokulu bu çimler çabuk gelişirler.
" } ] }