{ "title": "Cips Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Cips-Cesitleri-87279.jpg", "date": "21.01.2024 11:19:29", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Cips Çeşitleri, Gelişen teknoloji ile besinlerin tüketim şekilleri de hem çeşitlendi hem de çoğaldı. Özellikle abur cubur dediğimiz tarzda besinlerde ciddi oranda farklı ürünler ortaya konuluyor. Bunlardan birisi de cips. Çocukların seve seve tükettiği, akşam çaylarında tuzlusundan baharatlısına kadar farklı türleri olan cips vazgeçilmez besinlerdendir. Her damak tadına uygun olacak şekilde cips çeşitleri bulunur. Fırında cips, mısır cipsi, patates cipsi, ketçaplı cips, baharatlı cips, süt mısırlı cips, yufkadan cips gibi daha pek çok cips çeşitleri vardır.

Mısır Cipsi İçin Gerekli Malzemeleri
Mısır Cipsi Dip Sos İçin Gerekli Malzemeleri
Mısır Cipsi Dip Sos Nasıl Yapılır?

Başlangıç olarak un ve mısır unu bir kap içinde karıştırılır. Unların yavaş yavaş elenmesi daha sağlıklı olacaktır. Sarımsak ince ince doğranır, havanda dövülür, suyu süzülür. Soğanlar da iyice doğranır. Soğan ve sarımsak ağza gelmeyecek kadar ufak olmalıdır. Daha sonra baharatları ilave edin. Hamur içerisine azar azar suda eklenerek yoğurulur, ele yapışmayacak kıvama gelene dek yoğurma devam eder. Kıvamını bulan hamuru ince ince açın. Tercihe bağlı olacak şekilde hamurları dilimleyin. Tavada yağı kızartın, mısır cips hamurlarını da içine atın, azar azar kızartın. Dip sos için yoğurt ve naneyi karıştırın.

Afiyet olsun.

Patates Cipsi İçin Gerekli Malzemeleri
Patates Cipsi Nasıl Yapılır?

Başlangıç olarak orta boy patatesler soyulur. Daha sonra soyacak yardımı ile ince ince patatesler doğranır. Doğranan patatesler içi tuzlu su dolu kaba alınır, patatesin nişastasının gitmesi sağlanır. Daha sonra patatesler süzülür. Kızartma tenceresi içi yağ ile doldurulur ve ocağa alınır. Yağ kızarınca süzülmüş patates dilimleri yağa atılır ve kızartılır. Servis edilecek tabağa peçete kâğıt tarzı bir şey serin, patatesin yağı çekilsin. Tercihe bağlı olarak haydari tarzı sos ile de tüketebilirsiniz. Cips çeşitleri arasında en çok tüketilen ve sevilen patates cipsidir.

Yufka ile Cips Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
Yufka ile Cips Nasıl Yapılır?

Yufkalar dışında kalan tüm malzeme karıştırılır. Sarımsaklar doğranır, eklenir. Sos karışımı iyice karıştırılır ve 1 saat kadar dolapta bekletilir. Taze olan yufkalardan birisi genişçe tezgâha yayın. Her tarafına eşit olacak şekilde sosu sürün, fakat yufkaya sos sürülmeden önce sosun içinden sarımsakları alın. Taze olan diğer yufkayı da alın ve üzerini kapatın. El ile yavaş yavaş bastırın ve yapışmasını sağlayın. Düzgün olacak şekilde üçgen dilimler kesin. Tepsiye sık sık üçgen dilim yufkaları yerleştirin. 170 derece fırında yufkalar kızaran kadar pişirin. Tepsiye yağlı kâğıt sermeniz daha iyi olacaktır. Cips olduktan sonra servis esnasında yanına yoğurt sosu, haydari, baharatlı farklı sos tarzı soslar ile yemek daha leziz olmasını sağlar.

Ketçaplı Cips Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
Ketçaplı Cips Nasıl Yapılır?

Milföy hamuru merdane ile ince ince açın. Milföyler fırın tepsisine yerleştirilir. Milföy hamurunu üzeri hafifçe bastırılır ki hamur kabarmasını önleyelim. Kâse içine ketçap, kekik ve kırmızı pul biber eklenir. Milföy hamuru da bu karışıma batırılır. Ardında milföy hamurunun üstüne yumurta sürülür. Daha önceden 170 dereceye ayarlanmış fırında 15-18 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarın, ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra dilerseniz yoğurt sosu ile tüketebilirsiniz.

Cips çeşitlerinin hazır olarak tüketilmesi çok sağlıklı olmadığı için evde kendiniz yapmalısınız. Özellikle çocukların çok severek yiyeceği cips çeşitlerini siz de kendiniz deneyerek farklı farklı tarifler uygulayabilirsiniz.
" } ] }