Çorba çeşitleri; yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Türk mutfağı dünya çapında yeri doldurulmaz bir üne sahiptir. Tabi bu durumun oluşmasının temel sebeplerinden bir tanesi de Osmanlı Devleti zamanında saray yemeklerine verilen önemdir. Bu yemekler içerisinde çorbanın her zaman özel bir yeri vardır. Halen çoğu evde yaz veya kış mevsimi fark etmeksizin çorba olmadan öğlen ve akşam yemeğine oturulmaz. Bu bizim sofralarımızın güzel bir alışkanlığıdır. Çünkü son yıllarda diyetisyenler ve sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan uzmanlar yemeğe ılık bir kâse çorbayla başlamanın öneminden dem vurmaktadır. Özellikle sindirim-boşaltım sisteminin iyi çalışmasını sağlamak ve kilo artışını kontrol altına alabilmek için günde en az bir kâse çorba içmek gerekir. Bu sayede ılık bağırsaklar yumuşar ve ana menüye geçinceye kadar açlığın şiddeti azalacağı için yemek miktarı daha iyi dengelenir. Tabi çorba deyince ek gıdaya başlayan ve çocukluk evresinde de en iyi şekilde beslenmesi sağlanmak zorunda olan bebekleri unutmamak gerekir Bebeklerin ilk ek gıdaları genellikle çorba olur. Anneler bebekleri için bazen onlara özel çorba hazırlarken bazen de kendileri için pişirilen çorbalarla onlara öğün yaptırır. Burada önemli olan husus bu minik yavrular için hazırlanan çorbaların besleyici gıdalarla hazırlanmasına dikkat edilmesidir. Çorbanın içinde yoğurt ve et suyu gibi kemikleri güçlendirecek besin maddelerine öncelik vermek gerekir. Ayrıca sırf çorba çeşitliliği olsun diye pişirilen ve içinde katkı maddesi barındıran hazır çorbalardan da uzak durmak gerekir.
Günü kurtarmak için fark etmeden her zaman aynı çorba çeşitlerini pişirdiğiniz zaman dilimleri olabilir. Hatta bunu fark etmeden de yapabilirsiniz. Taki bir misafir geleceğinde çorba olarak ne pişirsem diye düşünmeye başladığınızda hep ayın çeşitleri yaptığınızı anlarsınız. Aslında çorba kültürünü zenginleştirmek için ufak bir araştırma yapmak yeterli olacaktır. Aşağı yukarı tüm çorba çeşitlerinin yapımı birbiriyle benzerlik arz etmektedir. Örneğin kremalı çorba yapmayı öğrendiğinizde içine istediğiniz sebzeyi katarak değişik çorbalar hazırlayabilirsiniz. Hatta biraz çaba gösterip mutfakta daha fazla vakit harcayabilir iseniz hazır krema kullanmadan kendiniz doğal kremalarda yapabilirsiniz. Aşağıda 3 kategori halinde çorba çeşitlerine yer verilmektedir.
Sebze çorba çeşitleri: Domatesli irmik çorbası, ezme fasulye çorbası, bamya çorbası, lahana çorbası, soğan çorbası, patates çorbası, brokoli çorbası, badem çorbası, ıspanak başı mercimek çorbası, havuç çorbası, bal kabağı çorbası, sarımsaklı grip çorbası, mısırlı kereviz çorbası, kış baharı çorbası, köfteli pırasa çorbası, kaşarlı domates çorbası, kuşkonmaz çorbası, pancar çorbası, ısırgan otu çorbası, roka çorbası, kuru fasulye çorbası, lahana çorbası, ebegümeci çorbası, kremalı karnı bahar çorbası, dereotlu havuç çorbası, kremalı kabak çorbası, yer elması çorbası, pazı çorbası, börülceli acılı tarhana çorbası, bezelyeli kremalı ıspanak çorbası, kuru sebze çorbası, bulgurlu patates çorbası, fırında domates çorbası, enginar çorbası, kestaneli sebze çorbası, börülceli tarhana çorbası, kereviz yaprağı çorbası, kişnişli sebze çorbası, körili havuç çorbası, közlenmiş kırmızı biber çorbası, reyhanlı domates çorbası, kıtır hamurlu bezelye çorbası,
Yöresel çorba çeşitleri: Yuvalama çorbası, ara başı çorbası, muhacir çorbası, çamlıca çorbası, çerkez çorbası, lakişe çorbası, Lebeniye çorbası, köfteli murat Paşa çorbası, mantı çorbası, kulak çorbası, Mengen çorbası, topalak çorbası, hardal çorbası, tarhunlu mercimek çorbası, pum pum çorbası, yüksük çorbası, Yörük çorbası, Genadir çorbası, cevizli tavuk çorbası, dadaş çorbası, Boşnak çorbası, Akdeniz çorbası, balık çorbası, dövmeli Çerkez çorbası, yoğurtlu İzmir çorbası, yoğurtlu buğdaylı serin çorbası, Bolu usulü bakla çorbası, biberli bulgur çorbası, bulgurlu soğuk çorba, Süleymaniye çorbası, tutmaç çorbası, defneli ezme çorba, yoğurtlu Kayseri tarhanası, solyanka çorbası, paşazade çorbası, simit aşı, Kahramanmaraş aş katması çorbası, badiş çorbası, yeşil orman çorbası, maş çorbası, alaca çorba, soğuk konsome, karalahana çorbası, ovalama çorbası, elvan kız çorbası, firfirim aşı çorbası, irmik çorbası, iftar paçası çorbası, bağ çorba, tüter çorba, şikemperver çorbası, dul avrat çorbası, karagöz balığı çorbası, borç çorbası, yeni gelin çorbası, prenses çorbası, nohutlu gurgu çorbası, altun-i zade çorbası, ren çorbası, bahçıvan çorbası, Kafkas çorbası, kamelya çorbası, Erzincan çorbası.
Türk mutfağında yer alan ve en çok tercih edilen çorba çeşitleri yukarıda yer almaktadır. Ancak sebze veya tahıllarla pişirilen ve adını sayamadığımız pek çok çorba çeşidi bulunmaktadır.