{ "title": "Değişik Çorba Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Degisik-Corba-Cesitleri-78126.jpg", "date": "19.01.2024 10:35:19", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Değişik Çorba Çeşitleri, Çorba denince akla muhteşem akşam yemekleri gelmektedir. Genellikle ana yemeklerin yanında çorba olmazsa olmazlardandır. Hem tokluk hissi vermektedir hem de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Genellikle yapılan çorbalar alışılmış ve her zaman tüketilen çeşitlerden olmaktadır. Damaklar genellikle farklı lezzetler aramaktadır. Bu nedenle bende sizler için değişik çorba çeşitleri araştırarak buldum. Yöresine göre de çorba çeşitleri değişmektedir. Her yörenin ağız lezzeti aynı olmayıp farklı çorbalar tüketilmektedir. Örneğin değişik çorba çeşitleri arasında pancar çorbası, kabak çorbası, lahana çorbası, balık çorbası, badem çorbası, tavuklu mısır çorbası, kremalı ıspanak çorbası yerini almaktadır.

Değişik çorba çeşitleri nelerdir?

Kabak çorbası
Kabak çorbası nasıl yapılır?

İlk olarak çorbamızo hazırlamak için kollarımızı sıvayalım. Daha sonra kabakları iyice yıkarak kabuklarını soyalım. Dik olarak dört eşit parçaya bölerek ortasında bulunan çekirdekli kısımlar ayrılır. Geriye kalan kısımları ise küçük bir şekilde doğrayalım. O sırada soğanın kabuklarını soyun ve küçük küçük yemeklik olacak şekilde doğranır. Dereotu da minik minik doğranır. Daha sonra büyük bir tavaya zeytinyağını koyarak ısıtalım. Isınan yağın içine doğramış olduğumuz soğanları koyarak kavuralım. Hafif pembeleşen soğanın içine kabakları ekleyelim ve 5 dakika boyunca soteleyelim. Farklı bir derin tencere içerisine tereyağı koyularak eritilir. İçerisine unu koyarak kokusu gidene kadar kavuralım. Yaklaşık 3 dakika yeterli olur. Kavrulan unun içerisine yavaş yavaş süt eklenir. Süt eklenirken mutlaka karıştırılmalıdır ki un topak topak olmasın. Daha sonra tavuk suyunu ve yoğurdu da ilave edelim. Son olarak bh karışıma sotelediğimiz soğanlı kabağı da ekleyerek 15-20 dakika kaynatalım. Lezzetini arttırmak için dereotu, tuz ve karabiberi de ekleyerek biraz daha kaynatalım. Ocaktan alarak blendere çekilir ve sıcak sıcak servis yapılır.

Lahana çorbası
Lahana çorbası nasıl yapılır?

Çorbayı yapmaya başladığımız zaman lahanayı ortadan ikiye bölelim ve ortadaki sert kök kısmını çıkartalım. İyice yıkadığınız lahanayı küçük bir şekilde doğrayın. Daha sonra soğanları soyalım ve küçük küçük doğrayalım. Bu sırada havuç iyice yıkanarak rendelenir. Dereotu da ince şekilde doğranır. Büyük bir tencere alarak içerisine sıvı yağ ve tereyağı koyularak ısıtılır. Isınmış olan yağın içerisine soğanlar eklenerek kavrulur. Kavrulan soğanın içine unu, salçayı koyalım ve ocağı kısarak belli bir süre kavurmaya devam edelim. Un kokusu gidince karışımın içine sıcak olan su eklenir ve bu sırada hiç durmadan karıştırılır. Aksi halde un topak topak olur. Bu karışıma rendelenen havuç ve lahanaları da ekleyerek kaynamaya bırakın. Kanamaya başlayan çorbanın içine tuz ve biberi ekleyerek tadını verelim. Son olarak ocağı kapatarak çorbayı dinlenmeye alalım. Servise sunmak için üzerine dereotu ile süs yapalım ve afiyetle tüketelim.
" } ] }