{ "title": "Deniz Balık Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Deniz-Balik-Cesitleri-21183.jpg", "date": "19.01.2024 15:16:26", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Deniz Balık Çeşitleri, Balıklar omurgalı hayvanlar içerisinde en basit yapıya sahip olan canlılardır. Yaşam yerleri ise tatlı olan göl, akarsu, nehir veya tuzlu sulara sahip olan denizler, okyanuslar ve tuzlu göllerdir. İskelet yapısı olarak bazıları kıkırdak, bazıları ise kemikli yapıya sahiptir. Vücut ısıları değişken yapıya sahip oldukları için soğuk kanlı canlılardır. Kış uykusuna yatması görülmez. Solunum organı olarak solungaçlar görev alır. Kalpleri iki odacığa sahiptir. Bu yüzden vücutların da her daim kirli kan, kalplerinde ise her daim temiz kan bulunur.

Deniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Deniz alası: Halk arasında som balığı veya Karadeniz balığı olarak bilinir. Somon balığı ile hem akrabalığı hem de dış görünüş itibari ile benzerliği görülür. Karadeniz ve Akdeniz'de yaşayan balık çeşididir. Ömrünün çoğu kısmına denizler de geçirir, üreme dönemlerinde ise nehirleri tercih eder. Kuvvetli bir çeneye sahip olan yırtıcı bir balıktır. Denizde bulunan küçük balıklar ve kabuklu canlılarla beslenirler. Ekonomik değeri yüksek balık türüdür.

Dikence: Denizlerin karaya yakın olan kıyı kesimlerinde ve nehirlerle denizin karıştığı acı su bölgelerinde yaşayan balık çeşididir. Vücudunu saran kalın pul yapısına sahiptir. Dikence denmesinin nedeni etrafında diken yapılarının bulunmasından dolayıdır. Bu dikenlerin görevi yumurtasını erkek balıklara karşı korumaktır.

Dikenli öksüz: bu balık çeşidi Marmara, Akdeniz ve Ege denizinde yaşam gösterir. Denizlerdeki yaşam alanları kumlu, çakıllı ve yosunlarla kaplı zeminlerde hayat sürdürmeyi tercih ederler. Yaşamını çiftler halinde gezerek devam ettirir. Otlar, yumuşakçalar ve küçük kabuklular ile beslenirler.

Dil balığı: Denizin çok derin kısımlarında kumlu, çakıllı ve yosun olan yerlerin de yaşamayı tercih ederler. Uzun süreli göç etmeden yaşam gösterirler. Dipte bulunan omurgasız hayvanlar, böcekler ve küçük balıklarla beslenirler. Genel olarak her mevsim de üreme gerçekleştirdikleri için sürekli görülebilen balık türüdür.

Dülger: bu balık denizler arasında geçiş yapan bir balık olduğu için geçici balık olarak da bilinir. Marmara'dan Karadeniz'e geçişi gerçekleştirir. Kalın pullarla örtülüdür ve ağzı çok büyük olduğu için çoğu canlı ile beslenmesini gerçekleştirebilir. Üreme mevsimi olarak suların ısınması ile mayısta başlayıp temmuz ayına kadar devam ettirir.

Elektrik balığı: bu balık bir köpek balığı türüdür. Sıcak ve ılık olan denizleri tercih eder. Denizlerde çok fazla derinlere inmez bu yüzden. İnsanlara tehlikeli olan fakat öldürmeyen hafif elektrik çarpması gerçekleştirir. Üreme mevsimi olarak bahar ve yaz aylarını tercih eder.
" } ] }