{ "title": "Deprem Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Deprem-Cesitleri-42497.gif", "date": "20.01.2024 18:59:33", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Deprem Çeşitleri; Depremin halk arasındaki adı zelzele olarak bilinmektedir. Depremin meydana gelmesi yer kabuğunda beklenmedik bir anda sarsıntı olarak görülmesidir. Bu sarsıntının büyüklüğünün etkileyen faktörler ise yer altında bulunan sismik hareketlerin büyüklüğü ve yeryüzünde kırılma büyüklüğüne göre şiddeti de değişmektedir. Hayatı olumsuz şekilde etkileyen doğal afetler bulunmaktadır. Bu doğal afetler sel felaketi, kasırgalar, toprak kaymaları ve deprem yer almaktadır. Maalesef ki bu doğal afetler oldukça fazla bir şekilde mal ve can kaybına neden olmaktadır. İşte bu doğal afetlerden biri en fazla zarar verici olaylardan biri deprem olarak bilinir ve günümüzde de yaşanmıştı birçok ülkede. Depremin diğer bir anlamı ise hareketsiz olarak kabul ettiğimizi üzerine güvenli bir şekilde ev dikip bastığımız topraklar üzerinde hareket sonucu hem mala hem de cana zarar veren doğal afet çeşididir. Depremin oluşması genel olarak yerin 12 km derinliğine sahip olan elastik tabakada meydana gelmektedir. Bu tabaka da aşırı sıcakların görülmesi sonucu fay hatlarının çok fazla kırılması sonucu oluşur. Elastik tabaka da zamanla küçük hareketler olarak bu hareketler zamanla birikerek büyük kaymaların oluşmasına neden olmaktadır. Bu hareketler yeryüzüne sarsıntı veya zelzele dediğimiz olay olarak geri dönmektedir.

Deprem Çeşitleri ve Nasıl Oluşur; Dünya üzerinde meydana gelen depremlerin meydana geliş şekilleri ve gerçekleştirdikleri yere göre farklılık içermektedir. Dünya üzerinde 4 çeşit deprem bulunmaktadır.

Tektonik depremler: İç kuvvetler sonucu ortaya çıkan deprem olarak bilinir. Yeryüzünden kuvvetli gerilmelerin boşalması ve yer kabuğunun hareketlerinin yol açtığı sarsıntı şeklidir. Yeryüzünde oluşan depremlerin büyük çoğunluğu bu gruba girmektedir. Bu deprem çeşidi hem etki bakımından hem şiddet bakımından en can alıcı yapıya sahiptir. Yerkabuğunda bulunan levhaların birbirine basınç uygulaması ve birbirini hareket ettirmesi sonucu tektonik depremler meydana gelmektedir.

Volkanik depremler; bu deprem çeşidi volkanik patlama sonucu meydana gelmektedir. Yer altında bulunan lav dediğimiz yanıcı olan katı ve gaz kütlelerinden oluşan sıvı moleküller yeryüzüne çıkmak isterken meydana gelen sıkışma sonucu patlamalar olur. Bu deprem genel olarak yanardağ bölgelerinde gerçekleştiği için maddi ve manevi kaybı çok fazla yaşatmaz. Genel olarak Japonya ve İtalya da görülen deprem çeşididir. Ülkemizde bu deprem çeşidi görülmez.

Çöküntü depremler: bu tür depremler yerin altında oluşan boşlukların tavan kısmında bulunan toprağın erimesi ve yumuşaması sonucu meydana gelmektedir. Özellikle bu deprem maden ocaklarında yapılan kazı çalışması sonucu oluşur. Ayrıca baraj yapımında da toprağın kayması sonucu da görülebilir. Bu deprem çeşidi diğer deprem çeşitlerine göre zararı en az olan deprem yapısıdır.

Tsunami: bu depremin merkezi genel olarak denizin altı ve denizin içerisinde meydana gelmektedir. Deprem oluştuğu zaman kıyılara doğru deniz içerisinde bulunan suyun yükselmesi sonucu ve bu yükselme nedeni ile karada bulunan evlerin ve diğer canlıların zarar görmesi gerçekleşir. Deniz depremlerinin en fazla görüldüğü ülke ise yine Japonyadır.
" } ] }