{ "title": "Dil Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Dil-Cesitleri-49386.jpg", "date": "19.01.2024 12:13:11", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Dil çeşitleri, bir topumu oluşturan insanların düşüncelerini, duygularını, yaşadıkları toplumda geçerli unsurları kullanarak kurallar dahilinde karşı tarafa aktarmalarını sağlayan sesler işaretlere dil denir. Yeryüzünde 2000'den fazla dil inceleme konusu olmuştur.

Lisanın önemi
Diller yapı bakımından 3 gruba ayrılır

Tek heceli diller, yalın halde olan ek almayan dillerdir. Kelimelerin hepsi tek hecelidir. Sözcüklerin çekimli hali yoktur. Kelimeler cümlede bulundukları yere ve kullanılan diğer kelimelerle ilişkisine göre anlamlar alırlar. Bu nedenle de cümle vurgusu önemlidir. Yani bir kelime farklı vurgularla söylenerek farklı farklı anlamlarda kullanılabilir. Çince, Tibetçe, Siyamca bu guruba giren dillerdendir.

Çekimli diller, tek ve çok heceli kökler ve bunlara ulanan ekler vardır. Yeni kelime oluşurken köklerde değişiklikler meydana gelir. Bu dil çeşidinde ekler kelimenin önüne, ortasına ya da sonuna gelebilir. Ekler bulundukları yerlere göre ön ek, son ek, iç ek olarak adlandırılır. Kökler ünsüzlerden meydana gelir. Çekim esnasında değişerek yeni kelimeler oluşur. Değişikliğe uğrayan kök tamamen değişebilir. Arapça örnek olarak verilebilir.

Eklemeli diller, isim çekimlerinde ve fiil çekimlerinde kökler değişmeden kurulur. Yapım eki getirilen kök yeni bir kelimeye dönüşebilir. Köklere hem çekim ekleri hem de yapım ekleri eklenebilir. Ural-Altay dilleri bu gruptandır. Türkçe, Mogolca, Macarca, Fince, Mançuca, Tunguzca bu gruptaki dillerdendir. Köklerin aldıkları eklerle yeni kelimeler oluşur.

Kökenlerine göre dil çeşitleri

Hint- Avrupa dilleri
Hami-Sami dilleri, Kuzey Afrika ile Orta Doğu da yaşayanların konuştukları dillerdir. Kendi içinde ikiye ayrılır.
Bantu dilleri, Güney Afrika'da ve Orta Afrika'da konuşulan dillerdir. 400'den fazla dilin hepsine birden Bantu dilleri denir.

Çin-Tibet dilleri, 300 taneden fazla doğu Asya dilinden meydana gelir. Çince, Tibetçe, Vietnamca, Birmanca bu gruba örnek o!arak verilebilir.

Ural-Altay dilleri, aynı kaynaktan çıktığı sanılmaktadır.
" } ] }