{ "title": "Diş Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Dis-Cesitleri-14977.jpg", "date": "20.01.2024 12:08:30", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Diş çeşitleri; dişler yediğimiz gıdaları kesmeye, parçalamaya ve öğütmeye yarayan sindirim sisteminin başlangıcıdır. Dişler bazı kısımlardan oluşur. Bütün dişlerin ayrı ayrı görevleri vardır.

Dişin katmanları
Diş çıkarma dönemlerine göre diş çeşitleri

Süt dişleri, doğumdan sonra 6-7. Aylarda ağızda görülür, 2 yaşında da tamamlanırlar. 10 tanedir. 4 tanesi kesici diş, 4 tanesi büyük azı dişi, 2 tanesi de köpek dişidir.

Sürekli dişler, doğumdan sonra 3-4. Aylarda gelişir. İlki 6 yaşında sürer. 12 yaşına gelindiğinde diş arkı tamamlanmış olur. 16 adettir. Bunlardan 4 tanesi kesici diş, 2 tanesi köpek dişi, 4 tanesi küçük azı dişi, 6 tanesi de büyük azı dişidir.

Yaptıkları işe göre diş çeşitleri

Kesici dişler, kesici dişler, toplam 8 adettir.4 tanesi üst çenede, 4 tanesi de alt çenede yer alır. Beslenmenin başlangıcında ağza alınan gıdalar kesici dişler aracılığı ile kesilip kopartılır. Bu fonksiyonlarının yanında en az onun kadar önemli diğer fonksiyonları ise estetik görünüştür. Konuşma sırasında seslerin doğru söylenmesini sağlayarak konuşmada da rol oynarlar.

Köpek dişleri, 4 tane köpek dişi vardır. Göz dişi olarak da bilinir. Kesici dişlerin yanında yer alırlar uç kısımları sivri ve koparma, çiğneme işlevini yetine getirirler. Estetik açıdan da çok önemlidir eksikliklerinde gülme sırasında çirkin bir görüntü oluştururken yanakta çökmelere neden olur. Köklerinin çok uzun olmasından dolayı bu isimle anılır.

Azı dişleri, koparılıp parçalanan gıdalar azı dişleri sayesinde öğütülür. Azı dişleri besinlerin mideye gitmeden sindirime haxır hale gelmesini sağlar. Azı dişlerinde görülen kayıplarda çiğneme fonksiyonu eksik yapılacak ve tek taraflı çiğneme olacağından önemli sorunlar yaşanır. Bu nedenle eksikliklerinde zaman kaybetmeden tamamlanması gerekir.

20 yaş dişleri, diş çeşitleri içinde bir diğeri de 20 yaş dişlerdir. Halk arasında akıl dişleri diye de bilinir 16-20'li yaşlarda çıktıkları için bu isimle bilinirler. Ağızda en son çıkan bu dişler de kalıcı dişler gurubundadır. Çenenin en son kısmında çıkarlar. Çiğneme yapmakla görevli dişlerdir. 20 yaş dişlerinin yokluğu herhangi bir sorun yaratmazken bazı durumlarda gömülü kalabilirler, çarpık çıkabilirler, bu gibi sorunlar yaratmaları halinde alınmalarında fayda vardır.
" } ] }