{ "title": "Doğum Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Dogum-Cesitleri-17647.jpg", "date": "19.01.2024 02:50:36", "author": "Seda Kaplan", "article": [ { "article": "Doğum Çeşitleri, İnsanoğlunun dünyaya gelmesi için dokuz ayın ardından doğal bir süreç olan doğumun çeşitleri vardır. Bebeğin en sağlıklı şekilde doğması için doğum çeşidine, doğum zamanı yaklaştıkça karar verilmelidir. Çeşitli şartlar ve sağlık problemleri göze alındığında mutlaka doktora başvurularak doğum çeşidi seçilmelidir.

Doğum Çeşitleri Nelerdir?

Normal Doğum: Doğum eyleminin, gerekli koşullar ve şartlar yerine getirildiği zaman vajinal yolla gerçekleşmesine denir. Normal doğum eyleminin zamanı geldiğinde annede gerçek doğum kasılmaları meydana gelir. Bu kasılmalar önceleri oldukça seyrek ve düzenlidir. Lakin ilerleyen zamanda ağrılar daha sıklaşır, daha şiddetli ve daha uzun süreli olur. Kendiliğinden meydana gelen normal doğumların olduğu gibi, forseps ya da vakum gibi müdahaleler sonucunda da normal doğum eylemi gerçekleştirilir.

Doğumun ilk evresinde ağrılar başladıktan sonra serviks açılır. Açılma uzunluğu yaklaşık olarak on santime kadar çıkar.

İkinci evrenin oluşması için serviksin tam olarak açılması gerekir. Düzenli ve şiddetli kasılmalar sonucu bebek serviksten geçip, vajinaya ulaşır. Normal doğumun üçüncü ve son evresinde bebek komple dışarı çıkar. Bebek tamamen dışarı çıktığında plasenta ile bağ sağlayan göbek kordonu kesilir, bebek anneden ayrılır. Bu evrede plesantanın dışarı atılmasıyla son bulur.

Epizyolu Doğum: Normal doğum eylemi sırasında bebeğin doğumunu kolaylaştırmak için ve bununla birlikte oluşabilecek yırtıkları önlemek amacıyla, bebeğin çıkış bölgesinin kesilmesine denir. Doğum eylemi sırasında bölgeyi genişletmek amacıyla kesilen kısım doğum eyleminden sonra dikilir. Bebeğin daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlayan bu kesiğe epizyotomi denir. Bölgenin bozulma riski olmadığı müddetçe yapılmaz. Epizyo sırasında lokal anestezi uygulandığından dolayı anne ağrı duymaz.

Forsepsle ya da Vakumla Doğum: Bebeğin kulak kısmının çevresinden geçip, başı komple kavrayan metal, tıbbi alete forseps denir. Metal başlığın bebeğin başına yaslanarak vakum yardımıyla dışarıya doğru çekilmesi eylemine vakumla doğum denir. Doğum eylemi sırasında bebekte çeşitli anomaliler meydana gelirse ya da bebek doğum kanalında sıkışırsa, bu gibi tıbbi aletler bebeğin hayatının kurtarılmasına neden olacaktır. Çeşitli sıkıntılı durumlarda sezaryen olmak istemiyorsanız forsepsle ya da vakumla doğum yöntemleriyle normal doğum yapabilirsiniz.

Sezaryen Doğum: Günümüzde genellikle ilk doğumlarda bebeğin baş kısmının gelmemesi durumlarında sezaryen doğum tercih edilir. Çeşitli hazırlıklar tamamlandıktan sonra anneye spinal anestezi ya da epidural anestezi işlemlerinden biri uygulanır. Karnın alt kısmında 8-9 cm'lik yatay kesi açılır. Karın duvarındaki kesi derinleştirilerek, karnın tüm katları açılır. Rahim duvarına gelindiğinde plesanta rahmin içinden çıkartılıp, bebek dışarı alınır.

Suda Doğum: Annenin, bebeğini yaklaşık olarak 34-37 sıcak suyla doldurulmuş havuzda, sağlık personelleri kontrolünde gerçekleştirdiği doğum çeşididir.
" } ] }