{ "title": "Döşeme Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Doseme-Cesitleri-97919.jpg", "date": "20.01.2024 08:17:57", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Döşeme çeşitleri, İnşaat ve yapı sektöründe yapılan binaların veya yapıların doğa şartlarına daha dayanıklı olması ve daha ekonomik bütçe ile çok sayıda bina için yapmak kullanılan döşemeler günün ihtiyacına göre çeşitlilik göstermiştir.

Sık kullanılan döşeme çeşitleri

Betonarme döşemeler betonarme döşemeleri bakımları kolay ve ekonomiktir. Çok uzun ömürlüdür. Yalıtımı iyi değildir.

Krişli döşemeler bir kenarı krişe oturan döşemelerdir. Kenarı küçük olan ve yükü az olan odalarda kullanılması uygun görülür. Konut amaçlı yapılan yerlerde daha fazla tercih edilir. Yapılışı kolay ve ekonomik bir döşeme çeşididir.

Kirişsiz döşemeler direk olarak kolonun üzerinde oturan ve kirişleri olmayan döşemelerdir. Diğer adı mantar döşemedir. Oldukça ekonomiktir. Büyük ve ağırlığı çok olan odalarda kullanılır. Deprem kuşağında yer aldığı için Türkiye'de kullanımı uygun olarak görülmez.

Dişli döşemeler yan yana olan krişciklerin asıl olan ana kirişin üzerine oturtulması ile yapılan döşemedir. Yükü çok ve büyük kenarlı mekanlarda kullanılır. Odanın şekline göre bir yönde ya da çift yönde dişli tercih edilir. Bu döşemede deprem bölgeleri için uygun olmadığı için Türkiye deprem kuşağında bulunduğundan ülkemiz içinde uygun değildir.

Asmolen döşemeler depreme dayanıklı olmadığı için mutlaka deprem perdeleri yapılmalıdır. Dişlerin arası çok hafif bir madde ile doldurarak yapılan bir ya da iki yönde dişli döşemelerdir.

Kaset kiriş döşemeler buyuk alanlarda aralarda kolon olması istenmeyen yerlerde kullanılır. Genellikle buyuk salonlarda sinemalarda ve otoparklarda otoparklarda kullanılır.

Ahşap döşemeler bu döşemelerde kirişler taşıyıcı olarak kullanıldığından boyu ve taşıyacağı yük miktarı önemlidir. Boyları sınırlıdır. Bu krişler dikdörtgen şeklinde olurlar. Daha sağlıklı ve kolay yapılabilir olmaları özellikleridir.

Çelik döşemeler metal maddelerin üretiminin artmasıyla daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bazı yapıların bütün taşıyıcı kısımları çelik profillerden yapılabilir. Son zamanlarda montaj kolaylığı nedeniyle çok tercih edilmektedir. Çelik döşemelerde T, U, Z, L ve I gibi profiller kullanılır. Döşemelerdeki ihtiyacı karşılamak için trapez profillerde inşaatlarda kullanılmaya başlanmıştır.

Karma döşemeler prensip olarak tek bir malzeme türünün yapacağı iş yerine değişik malzemelerin kullanılmasıdır. Bu sistemde ana prensip ana taşıyıcının tek bir malzemeden olması, ikinci olarak kullanılacak malzemelerin diğer malzeme olmasıdır.

İşlev ve konularına göre döşemeler çelik döşemeler bulunduğu yere ve özel olarak kendisinden beklenen fonksiyonun karşılanması sebebiyle böyle bir sınıflandırma yapılmıştır. İşlev ve konularına göre döşemeler ise iç ve dış döşemeler, zemine oturan ve oturmayan döşemeler, ısıtılmayan veya altları açık döşemeler, düşük döşemeler ve yükseltilmiş döşemeler olarak sınıflandırılmıştır.

Yapılış şekillerine göre döşemeler inşaat ve yapı sektöründe teknolojinin gelişmesi ile çelik döşemelerde değişik şekilde yapılmaktadır. Bunlar ise yerinde dökülen döşemeler, yerinde uygulanan döşemeler ve montaj döşemeler olarak çeşitlilik göstermektedir.

Döşeme çeşitleri yapılacak bina veya yapıların durumuna uygun olarak Uzman personel tarafından seçilerek uygulanır.
" } ] }