{ "title": "Dübel Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Dubel-Cesitleri-18741.gif", "date": "21.01.2024 16:36:06", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Dübel çeşitleri, özellikle duvar üzerinde işlem yapılırken ya da montaj işlemleri yapılırken kullandığımı önemli parçalar olmaktadır. Kullanılacak vidaya ve delinen bölgeye göre çeşitli çapları bulunmaktadır. Ancak dübel çeşitlerinin sağlamlık bakımından farklı türleri bulunmaktadır. Dübel kısacası bir malzemeyi, profili, panoyu ya da dolabı bir alana sabitlemek için kullanılan bağlantı aparatları olmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

Kullanım alanına göre dübel çeşitleri

Klipsli dübel: bu dübel çeşidi daha hızlı ve pratik montajlama yapmak için tercih edilmektedir. Bu dübel kullanılacağı zaman delme işlemini yaptığımız matkap ucu ile çapı aynı olmaktadır. Bu dübelin uç kısmında bir adet somun yer almaktadır. Montajlama yapılacağı zaman dübel deliğe takılır ve somun çevrilir. Çevirme işlemi ile dübelin diğer ucunda yer alan halka kısım açılmaya başlayarak delik içerisinde tutunma sağlamaktadır. Bu dübel çeşidi genellikle orta ağırlıkta olan yüklerin sabitlenmesi için tercih edilmektedir.

S tipi dübel: bu dübel genellikle cıvata ya da saplama ile kullanılmaktadır. Yük kaldırma gücü oldukça yüksek olan bir yapıdadır. Bu dübel çeşidi paslanmaması için çinko ile kaplanmaktadır.

Ağır yük dübeli: Ağır yük dübeli, bağlantının güven oranın yüksek olması gereken yerlerde tercih edilen bir dübel çeşidi olmaktadır. Kullanım esnasında altı köşe başlı cıvata ile kullanılmaktadır. Montaj esnasında somun ya da cıvata sıkıldığında kovanın ucunda yer alan konik parça yukarı doğru kayarak delik içerisinde tutunma sağlamaktadır. Yine paslanmalar için çinko kaplama kullanılmaktadır.

Asma tavan dübeli: Asma tavanların tutundurulması için özel olarak tasarlanmış dübeller olmaktadır.

Çakmalı dübel: bu dübel çeşidinin beton zeminler üzerine montajı yapılarak emniyetli bir tutunma sağlama özelliği bulunmaktadır. Bu dübel çeşidinde çift bölümlü montaj yapılmaktadır. Montajdan önce dübel deliğe çakılmaktadır. Daha sonrasında cıvata ile çevrilerek kovanın deliğin içerisinde bulunan çepere tutunması sağlanmaktadır. Açılma koniği denilen bölümü çakma aleti ile ileri gönderilmesi ile kovan açılmakta ve çepere sıkışmaktadır.

Çekmeli dübel: Civata ya da saplama ile kullanılmaktadır. Deliğe sabitlendiği zaman üzerinde bulunan yarık kısımlarından ötürü ayrılarak tutunma yapmakta olan ve çekme gücü fazla olan bir dübel çeşididir

Civata borulu dübel: Beton kalitesinin güven vermediği mekanlarda kullanılmaktadır. Paslanmayı engellemek için çinko kullanılmıştır.

Gömlekli dübel: Yine beton kalitesinin güven vermediği mekanlarda ve orta yüklerde tercih edilmektedir.

Kancalı dübel: Kısa uzunluklardaki deliklerde ve hafif yüklerde tercih edilmektedir. Uç kısmının kanca olmasından dolayı hafif yüklerin asılması sağlanmaktadır.

Kasa dübeli: bu dübel çeşidi pencere ya da kapı kasalarının montajında kullanılmaktadır. Mukavemeti yüksek yapıdadır. Beton yüzeylerde, boşluk olan yerlerde ve delikli tuğlalarda kullanımı ideal olmaktadır.

Plastik dübel: En sık kullanılan ve maliyeti az olan dübel çeşidi olmaktadır. Dübelin ölçüsüne uyum sağlayacak matkap ucu kullanılması gerekmektedir. Genellikle evlerde korniş sabitleme ya da tablo asma gibi işlemlerde tercih edilmektedir.

Belli başlı dübel çeşitlerinin sıralaması bu şekilde olmaktadır. Sizde aklınızda fikir uyandıran dübel çeşidinin seçimini buradan yaparak kullanabilirsiniz. Kendinize iyi bakın. Hoşça kalın.
" } ] }