{ "title": "Dut Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Dut-Cesitleri-35844.jpg", "date": "21.01.2024 05:47:33", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Dut çeşitleri Kuzey yarımkürede ve özellikle ılıman bölgelerde yetişen çok tatlı bir meyve çeşididir. 12 türü bulunan boyu 8 metreye kadar ulaşabilen kenarları testere dişlilere benzeyen ve yeşil yaprakları olan bir çeşit ağaçtır ve bu ağacın yaprakları ile ipek böceği yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu ağacın meyvelerinden mor, pembe, kara renklerde tatlı ve sulu içilebilen şurup reçelleri yapılmaktadır. Ayrıca dutlardan pekmez yapılmaktadır. Kesinlikle sıfır çeker olan bu pekmez çok sevilerek tüketilmektedir

Dut çeşitleri antiseptik özelliğe sahiptir

Dut çeşitleri ülkemizde Anadolu bölgesinde ağırlıklı olarak yetişmektedir. Dutgiller familyasından olan morus cinsi dut çeşitlerine dut ağacı denmektedir. Antiseptik ve antioksidan özelliği olan bu meyve içerdiği yüksek lif sayesinde kanı temizleyerek insanlara şifa kaynağı olmuştur. Dut geleceğin tedavi edici besinler arasında en başta yerini almaktadır. Türkiye'de dutların yetiştirilmesi çok uzun süre kerestecilik için yapılmıştır. Koşullarının ve iklimin uygun olmasına rağmen meyvesi için daha sonradan yetiştirilmeye başlanmıştır.

Dut çeşitlerinden olan dut ağacının şekli nasıldır?

Dut çeşidinde erkek ve dişi olmak üzere 2 çiçeği bir arada barındırır. Yaz aylarında erkek çiçeklerinin hepsi dökülen bu meyvenin dişi çiçeklerin olgunlaşarak meyve halini alır. Genelde mayıs ayının sonlarında dut meyvesinin hasadı yapılır. Dutlar çok hızlı büyüyebilen gövdeleri silindirik ve dik olan gövdesinde kabuk çatlakları olan bir ağaçtır. Dut ağaçlarının boyu 15 metreye kadar uzayabilen etli ancak gevrek bir yapıdadır.

Dut çeşitlerini tanıyalım

Dut çeşitlerinden bazılarını tanıyalım. Yaygın olarak yetişen beyaz dut genelde ülkemizin hemen hemen bütün illerinde bulunur. M ruba (Karadut) N nigra (Kırmızı ve mor dut) ak dut Çin dutu Afrika dutu Moğol dutu Himalaya dutu adında daha birçok dut çeşitleri bulunmaktadır. Doğal antibiyotik olarak hayatımıza girmiş olan dutlar kanın pıhtılaşmasını engelleyerek egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelir ve zengin miktarda Demir içerdiği için özellikle kansızlık çeken kadınlara birebir tavsiye edilir. Günlük düzenli olarak tüketilen dutlar kanınızın kısa süre içerisinde eski seviyesine ulaştırır.

Dut çeşitlerinin özellikleri ve kullanıldığı alanlar nerelerdir?

Beyaz dutun yaprağı taze olarak kurutularak saklanır ve daha sonra bu yapraklar suyun içinde kaynatılarak şifa niyetine içilir. Karadutların kökleri ve gövdelerinin kabuklarından ilaç yapılarak faydalanılır. Ayrıca kara meyvelerinden reçel, şurup ve marmelat yapılır. Meyvelerin içeriğindeki şeker organik olduğundan ve içerisinde bulundurduğu pektin ve cyanin boya maddesi bulunur. Karadutlar mor ve siyah rengini bu maddeden alırlar. Beyaz dutların yaprakları ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkilere sahiptir Ayrıca karadutun şerbeti ağız içerisinde gargara yapmaya yarar bu sayede boğaz enfeksiyonlarını gidermek için harika doğal bir ilaç sayılır. O yüzden şu günlerde tam zamanı olan dutları bol yemek gerekir.
" } ] }