{ "title": "Ekosistem Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Ekosistem-Cesitleri-49689.gif", "date": "21.01.2024 08:02:23", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Ekosistem çeşitleri; Ekosistem, biyotik ve abiyotik yani canlı ve cansız varlıkların birbirleri ile etkileşime geçtiği alana denir. Ekosistemlerin oluşması ile tabiat meydana gelir. Ekosistemde her varlığın bir görevi bulunur. Bir canlı veya cansız varlık ekosistemden eksildiğinde tüm düzen bozulur. Ayrıca canlı ve cansız varlıkların ilişkilerini inceleyen bilim dalına ekoloji denir.

Ekosistem çeşitleri temel olarak 2 tanedir
Kara ekosistemleri çeşitleri

Orman ekosistemi: Dünya ikliminin dengelenmesini sağlayan ormanlar canlıların çeşitliliği açısından yaşam kaynağı olarak ideal ortamlardır. Yüksek miktarda yağış alan ve çok sıcak olan yağmur ormanları en fazla çeşit canlıyı barındıran ekosistemlerdir. Ekvator civarında bulunurlar. En büyüğü Amazon ormanlarıdır.

Orman ekosistemleri de kendi içinde çeşitlenir:
Çayır ekosistemi: Yazların sıcak ve kurak olduğu pek yağış almayan ekositemlerdir. Geviş getiren hayvanların çok olduğu görülür.

Dağ ekosistemi: Dağların yüksekliğine, toprak yapısına göre yaşayan canlıların değişiklik gösterdiği, çeşitli bitkilerin ve yırtıcı hayvanların yaşadığı ekosistemlerdir.

Çöl ekosistemleri: Her zaman yağış almayan kurak iklime sahip ekosistemdir. En büyüğü Sahra Çölüdür. KUrak bir ortam olduğu için su azdır bu yüzden; kaktüs gibi suyu az kullanan bitkiler ve deve ve çöl faresi gibi suyu az tüketen hayvanlar için uygun bir ekosistemdir.

Su ekosistemleri çeşitleri

Tatlı su ekosistemleri
Tuzlu su (Deniz) ekosistemleri: Yeryüzünün en büyük ekosistemidir. Denizin tuz oranı, sıcaklığı, gelen ışık miktarı gibi faktörler canlı çeşitliliğini etkiler. Güneş ışığının ulaştığı ilk 100 metrelik derinlik hemen hemen bütün deniz ekosisteminde yaşayan canlıların yaşadığı derinliktir. Yaşayan canlılar fotosentez yapan bitkiler, onları yiyen küçük balıklar ve küçük balıkları yiyen daha büyük balıklardır.
" } ] }