{ "title": "Enerji Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Enerji-Cesitleri-45224.jpg", "date": "20.01.2024 09:42:04", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
Enerji Çeşitleri; Enerji; Yararlı iş yapabilme yeteneğine denir. Enerji biriminin joule (J)'dür. Herhangi bir hareketi yapan ya da yapmaya hazır olan kabiliyet olarak da tanımlanır. Enerji bir türden başka türe dönüşebilir. Enerjinin işletebilmesinin sağlayan enerji şekillerinin kaynaklarının ve bir enerji şeklinden diğer bir enerji şekline geçiş olanaklarının çeşitliliğidir. Birçok farklı enerji türü vardır. Enerji kaynaklarından yararlanmak enerji verimliliğini artırır.

Enerji Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Potansiyel Enerji; Cisimlerin bulundukları konum, yükseklik nedeni ile kazandıkları enerjidir. Potansiyel enerjinin var olması için cismin yerden belirli bir yüksekliği olmalıdır. Potansiyel enerji cismin kütlesine, cismin yerden yüksekliğine ve yer çekim ivmesine bağlı olarak değişir. Ep ile gösterilir.

Potansiyel enerji=kütle X yerçekimi ivmesi X yükseklik.

Ep=m x g x h.

Kinetik Enerji; Cisimlerin hareketlerinden dolayı kazandıkları enerjidir. Kinetik enerjiye sahip olabilmesi için cismin hareketli olması gerekir. Kinetik enerji cismin hızına ve kütlesine bağlı olarak değişir. Ek ile gösterilir.

Kinetik enerji=1/2 x kütle x hızın karesi.

Ek=1/2 x m x V2

Mekanik Enerji; Cismin hem yerden belirli bir yüksekliği hem de belirli bir hızı var ise burada hem potansiyel enerjiden hem de kinetik enerjiden söz edebiliriz. Kinetik ve potansiyel enerji toplamları mekanik enerjiyi verir. Buna en güzel örnek elektrik santrallerinde tribünün suya çarpmasıdır.

Isı Enerjisi; Cisimler taneciklerden yani atomlardan meydana gelir. Bu taneciklerin sahip olduğu enerjiye ısı enerjisi denir. Isı enerjisi cismin kütlesine, ısı sığasına ve cismin sıcaklığına bağlıdır. Cismin sıcaklığı arttığı zaman taneciklerin kinetik enerjileri de artar. Isı enerjisi boşluk hariç her ortamda yayılma niteliğindedir. Soba, ısıtıcılar, ampul gibi.

Kimyasal Enerji; Kimyasal tepkime sonucunda meydana gelen enerjiye kimyasal enerji olarak tanımlar. Gündelik hayatta yaygın olarak kullanılan piller ve aküler kimyasal enerjinin elektrik enerjisinin dönüştüğüne en güzel örneklerdir. Pillerde ve akülerde elektrik enerjisinin önce depolanır sonra kimyasal enerjiye dönüştürülür. Kimyasal enerji hem ısı hem ışık hem de mekanik enerjiye dönüşebilmektedir.

Nükleer Enerji; Son zamanlarda çoğu ülke nükleer enerjiden elektrik enerjisi üretir. Burada sistem Uranyum ve Plütonyum tarzı ağır metallerin bölünmesi ya da lityum, helyum, hidrojen tarzı hafif olan çekirdeklerin birleşmesidir. Kullanılabilecek en kuvvetli olan enerji çeşitlerindendir.

Elektrik Enerjisi; Hareket etmekte olan elektronların sahip olduğu enerji çeşitlerindendir. Gözle görülemeyen elektrik enerjisi maddeye ait bir niteliktir. Evde televizyon, bilgisayar, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, ketıl, bulaşık makinesi, lambalarda kullanılır. Bunların dışında iş yerlerinde, okullarda vs. Farklı birçok alanda farklı şekilde kullanılır. İletken; elektriği ileten maddedir ve elektrik enerjisi de iletken tel vs. Tarzı maddeler ile iletilir. Elektrik enerjisi hem diğer enerji türlerinden dönüşebilir hem de kendisi başka enerji türlerine dönüşebilir. Evde lambanın yanması elektrik enerjisinin ışık enerjisine dönüşümüdür, ketıldaki sistem elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşümüdür.

Işık Enerjisi; Doğrusal yol ile yayılabilen ışık enerjisi boşlukta da yayılabilme özelliğindedir. Güneş enerjisinin Dünya'yı aydınlatması bu yolla olur. Işık üzerinde enerji taşıyan bir maddedir.

Ses Enerjisi; Boşlukta yayılmayan enerji çeşitleridir. Ses dalgalarının yaydığı enerjidir. Radyo ve televizyonlarda kullanılır.

Bunların dışında enerji çeşitleri;
" } ] }