{ "title": "Engellilik Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Engellilik-Cesitleri-36944.jpg", "date": "21.01.2024 19:47:47", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Engellilik çeşitleri, bir kişinin kendi bedeni veya zihinsel yeteneklerini kullanarak, sosyal yaşantısı içinde tek başına yapması gereken birtakım faaliyetler vardır. Bu faaliyetleri gerek kalıtsal gerekse sonradan birtakım sebeplerden dolayı yapamaz duruma gelmesi engeliliktir.

Engellilik temel olarak 5 guruba ayrılır

Zihinsel engelli, kişilerin sorun çözme, düşünme, öğrenme gibi faaliyetleri yapamama durumudur. Zihinsel engellilerde kendi içinde 4 sınıfa ayrılır.
Ayrıca zihinsel engellinin gereksinimine göre de sınıflandırılır
Görme engelli; anne karnında birtakım nedenlerle, bazı hastalıkların sonucunda veya yaşanılan bir kazadan sonra her iki gözde ya da tek gözde görme kayıplarının olmasıdır. Görme kayıpları tamamen olduğu gibi kısmen de olabilir.

İşitme engelli; işitme fonksiyonunu bir şekilde kaybedenler ile doğuştan işitme fonksiyonu olmayanlar bu grupta yer alır.

Konuşma engelli; kendini ifade edemeyen, konuşamayan, ses çıkaramayan, bu fonksiyonlarını aletlerle gerçekleştiren kişiler bu gurupta yer alır.

Ortopedik engelli; bedeninde kaslarda ya da iskelet sisteminde, doğuştan ya da sonradan herhangi bir sebeple fonksiyon kayıplarının olmasıyla meydana gelir. El, kol parmaklar bacaklarda ya da omurgada eksiklik, bozukluk, kısalık, kaslarda bozukluklar olması durumunda meydana gelir.

Süreğen engelli; herhangi bir hastalık nedeniyle bakıma ihtiyacı olan tedavi gören kişilerdir. Kalp-damar hastaları, solunum sistemi hastalıkları, kanser hastaları, sinir sistemi hastalığı olanlar bu gurupta yer alır.
" } ] }