{ "title": "Erik Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Erik-Cesitleri-19471.jpg", "date": "19.01.2024 02:53:59", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "
Erik Çeşitleri; Yaz mevsiminin meyvelerin başında erik gelmektedir. Ülkemizde Doğu Anadolu hariç hemen hemen her bölgede yetişebilen meyve çeşididir. Erik çeşitleri farklı dönemlerde ve farklı koşullarda meydana gelen büyüklük, renk ve tat bakımından çeşitlilik oluşturan meyvedir. Can eriği, Japon eriği, Avrupa eriği, kara erik gibi farklı erik çeşitleri olmasına karşın ülkemizde can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği çeşitleri bulunmaktadır. Erik C vitamini ihtiyacımızı karşılayan meyve türüdür. Aynı zamanda yüksek oranda B vitamini çeşitlerini de içermektedir. Yapısında mineral bakımından magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir bulundurur. Bu mineraller antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemimizin güçlü kılınmasını sağlar.

Erik Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Mürdüm Eriği; Mürdüm eriği genellikle oval bir şekli olan, ülkemizde en fazla üretime sahip olan meyve çeşididir. Renk olarak siyahtır ve olgunlaştığı zaman eriğin kabuğu beyaz toz gibi madde ile kaplı olur. Mürdüm eriği ağustos aylarında toplanır. Sofralarda tüketimin yanı sıra kurutma işlemi yapılmada, meyve suyu, reçel, marmelat, konserve yapımında da kullanılan erik türüdür. B vitamini açısından zengin yapıya sahip olduğu için sinir sistemine etkisi vardır. Kan basıncını etkileyerek kalp ve damar sağlığını kontrol altına alır. Yüksel lift oranına sahip olduğundan kolesterole iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği sayesinde sindirim sistemi organlarının sağlını kontrol altına alır.

Can Erik; Can eriği yeşil renkte, yuvarlak ve ekşi bir tada sahiptir. Can eriği yaz aylarının habercisi olarak bilinir. Nisan-Mayıs aylarında toplanır. Bu erik lif bakımından zengin bir meyve türüdür. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu korumaktadır. Vitaminlerden ise C vitamini bakımından zengin yapıya sahip olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar. Can eriğinin en önemli faydası ise mineral bakımından demir mineralinin emilimini sağlayarak, vücudun demir eksikliğini giderir.

Papaz Eriği: bu erik çeşidi Anadolu bölgesinde yetişen bir türdür. Halk arasında bodur meyve olarak da bilinir. En verimli erik çeşitlerinden biridir. Yeşil renge sahip bir meyvedir. Fakat belirli bir olgunluğa ulaştığı zaman rengi kırmızıya dönüşmektedir. Genellikle yeşilken tüketilmesi daha çok sevilir. Olgun hali ise kompostu yapımında kullanılır. Kabuk dışının renginde hafif tozlanma ve karın adı verilen çıkıntı görülür. Bu erik kişiler tarafından can erik ile karıştırılır. Ayırt etmekte karın bölgesinden yararlanılır.

Üryani Eriği: bu erik ülkemizde her bölgede üretimi görülmez. Özellikle Kastamonu ilinde yaygın olarak yetişen bir erik çeşididir. Her yerde yetişmediği için ekonomik olarak önemli bir değer sahiptir. Bu eriğin en önemli faydası sindirim sisteminin düzenlenmesi ve kabızlığın giderilmesi görevleri üstlenmiştir. Şeker oranı düşük olduğu için diyabet ve kolesterol hastaları için önerilir. Vücuttaki kırmızı kan hücreleri için oksijen tutucusu olarak görev alır. Ayrıca hamile bayanlar da mide bulantısı ve kabızlık sorunlarını ortadan kaldırır.
" } ] }