{ "title": "Et Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Et-Cesitleri-53433.jpg", "date": "19.01.2024 06:15:51", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Et Çeşitleri, et kasların olgunlaşması ile oluşmuş lifli yapıda bir dokudur. Hayvansal ürünlere göre et çeşitleri değişmekle birlikte genellikle ülkemizde dini inançlarımıza göre çift tırnaklı dediğimiz geviş getiren hayvanlar ile kanatlı hayvan et çeşitleri tüketilmektedir. Geviş getiren hayvan türleri ise sığır cinci hayvanlar, keçi, koyun, deve gibi hayvanlara örnek verebiliriz. Kanatlı sektöründe ise başı tavuk çekmesi ile beraberinde bıldırcın, keklik, turaç gibi kanatlılardan da et üretimi yapılmaktadır. Daha çok dış ülkelerde tüketilen et çeşitlerinden domuz eti en çok üretilen et olup, bunu at, eşek gibi bazı hayvanlardan elde edilen et çeşitleri de mevcuttur. Et çeşitleri hayvan türlerine göre bir sınıflandırma yaptıktan sonra tek bir hayvanın bölgelerine göre de sınıflandırma yapmaktayız.

Sığır cinsi hayvanlarda et çeşitleri
Et çeşitleri, sığır cinsi hayvanlar da genellikle aynı ismi almaktadır. Gerdan, tütünlük gibi bazı değişik isimlerde alabilmektedir. Et çeşitlerinden bonfile eti karın içi böbrek yatağından belin iki yanına kadar uzanan kaslardan oluşan iç yağlardan ve iç organlardan ayrılmış gevrek yapıda parlak görünümlü bir ettir. Kontrfile eti ise hayvanın belinin üst kısmından boydan boya sakrum kemiğine kadar uzanan ve omurlara yapışık olan kaslardan elde edilen yağlardan ari bir ettir. Antrikot eti ise sığırların göğüs omurları üzerinden boyun bölgesine doğru uzanan yağdan ari bir ettir. Antrikot etinden sonra kontrfile eti başlamaktadır. Sokum eti ise büyükbaş hayvanlarının butlarının üst kısmında bulunmaktadır. But kısmının iç tarafında üstte leğen kemiği ile altta eklemlere kadar olan bölgedeki ete ise tranç et olarak isimlendirilir. But'un dış kısmında bulunan yağsız olan kısım ise kontrnuar ettir. But kısmının iç tarafında yumurta şeklinde kaslı yapı ise yumurta et olarak isimlendirilir. Puli et ise aşil tendosunun devamı kısmında inciğin üzerine konumlanmış ettir. Puli etinin altındaki aşil tendosunun olduğu bölgedeki ete ise incik eti denir.

Küçükbaş hayvanların et çeşitleri
Et çeşitleri sınıflandırmamız da küçükbaş hayvan diye tabir ettiğimiz geviş getiren koyun, kuzu, keçi gibi hayvanları kapsamaktadır. But eti arka bacakların diz eklemi üzerinden leğen kemiğine kadar uzanan kısımdır. But eti yağsız ve yumuşak olur. Pirzolalık et ise hayvanın sırtındaki ön bölümüdür. Çok lezzetli yağsız bir ettir. Bu et bazen kaburganın bir kısmı ile de çıkartılmaktadır. Ön ayaklardaki kasların bulunduğu, aralarında ince yağ tabakaları olan kısım ise kol eti diye isimlendirilir. Hayvanın en yağlı kısmı olan kemikli etten oluşan kısım ise döş etidir. Gerdan, incik gibi yerlerde kıymalık olarak geçmektedir. Bu sınıflandırma yaptığımız küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar dışında bir de kanatlı eti olarak tavuk eti sınıflandırması vardır. Tavuk eti sınıflandırmasında ise kanat, göğüs, but, sırt gibi isimler ile et çeşitlendirilmesi yapılmaktadır.
" } ] }