{ "title": "Freze Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Freze-Cesitleri-87995.jpg", "date": "20.01.2024 11:26:51", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Freze Çeşitleri; Tezgâh çeşitleri olarak bilinir. Tezgâh çeşitlerinde gruplandırma tezgâhın milinin konumuna, yerine ve yaptıkları işe göre ayrılır.

Freze Çeşitleri

Sütunlu Freze Tezgâhı: bu freze çeşidi oldukça büyük ve ağır iş parçalarının işlenmesinde kullanılır. Bu tezgâhın bir tarafı açık olarak büyük parçaların taşınmasında kolaylık sağlar. Bu tezgâhların tabla kısmına bağlanan iş parçaları tabla ile hareket eder. Kesicinin bağlandığı kısımlara ise başlık denir. İşin detayına göre birden fazla kesici bulunabilir. Bu freze çeşidinde işlenecek parça ebadı ile tezgâh sütunları arasında mesafe bulunmalıdır.

Düşey Freze Tezgâhı: bu freze çeşidinde tezgâh milinin ekseni tezgâh tablasına dik konumdadır. Bu freze çeşidinde dönmenin yönü düşey konumda olduğu için iş parçalarının hem üst yüzeyleri hem de başlık kısmı sağa ve sola açılarak açılı kısımlarda da işlemler yapılabilir. Bu tezgâhlarda tezgâh tablası sabittir ve sağa ve sola döndürülemez., tablanın hareketi hem manuel hem de otomatik olarak sağlanır.

Yatay Freze Tezgâhı: Adı üzerinde olduğu gibi kesicinin bağlandığı tezgâh tezgâh tablasına yatay konumdadır. Bu tezgâhta tabla kısmı manuel ve otomatik olarak hem boyuna hem enine hareket ettirmeyi sağlar. Tabla sabit olduğu için herhangi bir açıya ayarlanıp işlemde yapılmaz.

Üniversal Freze Tezgâhı: bu freze çeşidi ismini çok çeşitli olduğu için bu kelimeden almıştır. Yani bu tür freze çeşidinde hem düşey hem yatay hem de açı alınarak işlenme yapılır.

Kopya Freze Tezgâhı: bu freze çeşidinin diğer tezgâhlardan farkı bulunmaktadır. Bu fark iki tane tablasının bulunmasıdır. Tablalardan birine işlenecek olan parça diğerine ise örnek parça modeli konulur. Örnek model taklit edilerek işlenecek olan tabla daha kolay bir şekilde işlenmiş olur. Ayrıca bu tezgâh çeşidinde talaş kaldırma özelliği bulunmaktadır.
" } ] }