{ "title": "Gaz Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Gaz-Cesitleri-13454.jpg", "date": "19.01.2024 07:42:51", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim hareketi yaparlar. Gazların belirli hacimleri ve şekilleri yoktur. Bu nedenle gazlar tanınması en zor olan madde çeşitleri arasında yer alır. Gazlar içerisine girdiği kabın şeklini alabilirler. Gazların 3 farklı türleri bulunur.

Gaz Çeşitleri Nelerdir?

Eleman Olan Gazlar; Gaz çeşitleri arasında en sınırlı olan çeşittir. 11 tane doğada eleman olan gaz çeşitleri vardır. Bu eleman olan gazlardan beş tanesi hem eleman olarak hem de bileşik olarak doğada bulunabilirler. Bu eleman olan gazlar; hidrojen (H), oksijen (O), azot (N), flüor (F), klor (Cl). Diğer kalan 6 eleman gazlar ise doğada bileşik olarak bulunamaz, sadece eleman olarak bulunurlar. Bu eleman olan gazlar; helyum (He), neon (Ne), argon (Ar), kripton (Cr), ksenon, radon (Rn).

Burada bileşik olarak bulunmayan gazlar kimyada aynı zamanda soygazlar olarak da bilinir. Periyodik cetvelde 8A grubu elementleridir. Soy gazlar doğada moleküler halde bulunmazlar. Devamlı atomik halde bulunurlar. Dünyayı saran atmosfer tabaka denilen hava tabaka içinde soy gaz oranı oldukça azdır. Soygazlar aydınlatma sektöründe yaygın olarak kullanılırlar.

Soygazların ilk üyesi olan Helyum gazı Hidrojen elementinden sonra gelen en hafif gazdır. Daha önceki zamanlarda helyum balonlarda ve zeplinlerde yaygın olarak kullanılırdı.

Bileşik Olan Gazlar; Gaz çeşitleri arasında en çeşitli olanı bileşik gazlardır. Bileşik gazlara en güzel örnek; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O). Bileşik gazlar kimyasal tepkime ve olaylar neticesinde meydana gelirler. Saf bileşik olarak özel yapım işlerinde kullanma amacı ile elde edilirler. Örnek; Kükürtlü hidrojen, asetilen, azot protoksit gibi.

Karışım Olan Gazlar; Sanayi sektörünün en vazgeçilmez gazlarıdır. Karışım gazlar farklı farklı şekillerde enerji üretiminde sıklıkla kullanılır. Karışım gaz çeşitlerine en güzel örnek havadır. Hava içerisinde azot (N), oksijen (O), karbondioksit (CO2) ve bazı soygazlar bulunur. Hava, karışımı gaz çeşidi hem canlıların hayatını devam etmesi için hem de fiziksel ve kimyasal pek çok olayın gerçekleşmesi için şarttır.

Sanayide enerji eldesi yanma reaksiyonları neticesinde gerçekleşir. Yanma reaksiyonları için yakıcı özellikte olan oksijen gazı (O) gereklidir. Bu nedenle hava yanma reaksiyonlarının meydana geldiği ya da oksijenin elde edildiği gaz karışımı olarak kullanılabilir.
" } ] }