{ "title": "Göç Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Goc-Cesitleri-44117.png", "date": "21.01.2024 01:36:41", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Göç çeşitleri, göç, insanların yaşam sürdürdükleri yerden başka bir yere taşınması olarak tanımlanır. Göç kalıcı ya da geçici olabilir. Nüfus değişikliklerinde göçün önemi büyüktür. Göç farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Göç nedenleri doğal nedenler, siyasi nedenler, ekonomik nedenler, sosyal nedenler olmak üzere dört grupta toplanır. Doğal nedenler, kuraklık, erozyon, sel, deprem gibi nedenlerdir. Siyasi nedenlere ihtilal, savaş ve sınır değişiklikleri örnek verilebilir. Ekonomik nedenler, iş olanakları, gelir dağılımda bozukluklardır. Sosyal nedenler ise sağlık, eğitim olarak sıralanabilir.

Göç çeşitleri nelerdir?

Göç çeşitleri iç göç ve dış göç olmak üzere iki grupta incelenir.

İç göçler: İç göçlerde kişiler genelde kırsal kesimleri terk ederek büyük şehirlere yerleşir. Bu durumun en önemli nedeni ekonomik ve sosyal olanakların büyük şehirlerde daha fazla olmasıdır. İç göç nedenleri, Kırsal kesimlerde nüfus hızla artmaya devam ederek geçim kaynakları yetersiz olmaya başlar. Tarımsal verimin azalması, tarımda makinelerin kullanılmasıyla işsizlik oranının artması, erozyon nedeniyle verimli toprakların azalması, kuraklık, sel, çığ, deprem, eğitim ve sağlık koşullarının kırsal alanlarda yetersiz olması olarak sıralanır. İç göç sürekli ve geçici olmak üzere kendi içinde iki başlıkta değerlendirilir.

Sürekli göçler: Kişinin yerleşmiş olduğu yeri bırakarak başka bir yere kalıcı olarak yerleşmesidir.

Geçici göçler: Mevsimlik göçler olarak da bilinir. Yılda bazı dönemlerde gerçekleştirilen geçici göçlerdir. Turizm, yaylacılık ve işçi göçü geçici göçlerdir. İşçi göçü, iş olanaklarının yetersiz olduğu bölgelerden iş olanaklarının fazla olduğu büyük şehirlere yapılan göçlerdir. Belli bir dönem çalışıldıktan sonra tekrar dönülmektedir. Yayla göçleri, Tarım ve hayvancılık faaliyetlerini arttırmak için yapılan göçlerdir. İç göçler nedeniyle, büyük şehirlerde nüfus artışı yaşanır, nüfus dağılışı dengesiz bir hal alır, bölgenin belediye hizmetleri aksar, çevre kirliliği artar.

Dış göçler: Göç çeşitleri arasında olan dış göçler nedeniyle göç veren ve göç alan bölgelerde farklılıklar yaşanır. Yaşanılan ülkeden başka bir ülkeye geçici ya da kalıcı olarak yapılan göçlerdir. Çalışma olanağı bulmak için geri kalmış ülkelerden gelişmiş olan ülkelere yapılan göçlere, beyin göçleri, işçi göçleri, baskı göçleri örnek verilebilir. Dış göçler, savaşlar, doğal afetler, kültürel, siyasal ve dini nedenler örnek olarak verilebilir. Dış göçler nedeniyle, göç edilen yerlerde iş veriminde artma, göç gönderen yerde ise azalma görülür. Ülkelerin nüfusunda değişim yaşanır, dini problemler nedeniyle yaşanan göçlerde kültür çatışmaları ortaya çıkabilir.
" } ] }