{ "title": "Granit Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Granit-Cesitleri-25687.jpg", "date": "21.01.2024 02:00:15", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Granit çeşitleri, ihtiva ettikleri minerallerin karakterlerine göre oluşur. Tanelerin büyüklüğü ve renkleri her granitte farklılık gösterdiği için bu çeşitlilikmeydana gelmiştir.

Granitler, yerkürenin jeolojik oluşum dönemlerinde çeşitli minerallerin birleşmesi neticesinde meydana gelen magma kayalardır.

Bileşimindeki minerallerin özelliklerinden dolayı oldukça sağlam bir dokusu vardır ve bu nedenle tercih edilen dayanıklı bir yapı malzemesidir.

Granitler Neye Göre Çeşitlenir

Oluşumu esnasında bir araya gelen mineraller farklı doku ve renkte olduğu için granitin renk yelpazesi de dokusu da oldukça çeşitlilik gösterir. İçeriğindeki mineraller granitlerin gruplandırılmasında belirleyici unsurlardır. Granite rengini veren granitin içindeki feldispattır ancak içeriğindeki kuvars, hornblend ve mika miktarı da renk oluşumuna etki eden diğer minerallerdir.

Granit çeşitleri birbirinden farklı özellikler gösteren 100'ün üzerinde bir sayısal değere ulaşmıştır. Bu kadar çeşitliliği olan granitlerin hepsinde görülen ortak özellikler sertlikleri, darbeye, ısıya karşı dayanıklılıkları, esneme yapmamaları olarak ifade edilebilir.

Granit Çeşitleri
Granit Çeşitleri Kullanım Alanları

İnşaat sektöründe yapı içi ve yapı dışında kullanılan granit çeşitleri, taşıdıkları özelliklere göre kullanım alanı bulurlar. Örneğin yapıları dış etkenlerden koruması, yüksek aşınmaya dayanıklılığı, kırılmaz, eğilmez oluşu ve rutin bakımlara çok fazla ihtiyaç duymaması nedeniyle yapıların dış yüzeylerinde kullanılır. Dış yapı malzemesi olarak ise duvar kaplamalarında, park ve bahçe düzenlemelerinde, anıt ve mezar taşlarında, yollarda kaldırım ve döşeme taşı olarak, sütunlarda ve daha pek çok unsurlar için rahatça kullanım alanı bulur.

Işığı yansıtarak parlaklık sağlamaları, sıvı geçirgenliği olmadığından leke tutmaması, kolay temizlenebilmesi, kılcal çatlak ihtiva etmediği için mikroorganizmaların üremesine yol açmaması, hijyenik rahatlık sağlaması ve zengin renk, doku skalasıyla da yapı içi unsurlarda değerlendirilmektedirler.

İç yapı malzemesi olarak granit çeşitleri; mutfak, banyo, lavabo tezgâhlarında, zemin döşemelerinde, merdiven basamakları, denizlik ve küpeştelerde kullanılır.
" } ] }