{ "title": "Gül Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Gul-Cesitleri-66814.jpg", "date": "21.01.2024 12:22:52", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Gül çeşitleri; bu hoş kokulu çiçekler rosaceae (Gülgiiler) familyasından rosa (Gül) türüne denilen addır. Gül bitkisinin Ana vatanı Çin, Anadolu ve İran'dır. Ayrıca Ana vatanı dışında dünyanın birçok yerinde yetiştirilir ve farklı alanda da kullanılmaktadır. Kış mevsimlerinde yapraklarını dökerler. Ağaç görünümündedir ve yıllarca yaşarlar. Rüzgâr olmayan, az gölgeli ve güneşli yerde bakılıp, yetiştirilir. Gül bitkilerinin sevdiği toprak türü genelde killidir. Gül bitkisinin birçok yararı bulunmaktadır.

Gül çeşitleri işlenerek losyon, sabun, krem ve parfüm elde edilir. Bu bitki duygusal açıdan da önemli anlamlar taşımaktadır. Bizim ülkemizde bile 25 adet gül çeşidi mevcuttur. Renk olarak pembe, beyaz, turuncu, sarı ve kırmızı gibi daha birçok rengi bulunmaktadır.

Gül çeşitleri nelerdir?

Meilland gülleri: Meilland gülleri oldukça kullanışlıdır. Ayrıca peyzaj açısından da muhteşem güzelliğe sahiptirler. Meilland gülleri neredeyse dört mevsim açarlar. Ancak çiçeklenme süreleri biraz uzundur. Yapı olarak ağaççık ve çalı şeklinde olanları da bulunmaktadır. Meilland gülleri Fransız markası olarak anılmaktadır.

Sarmaşık gül (Rosa rampıcantı): Sarmaşık gül adında da anlaşılacağı gibi tırmanma ve sarma özelliği olan bitkidir. Bu bitkinin gülleri demet halinde ya da büyük çiçekli olarak açar. Gül çeşitleri içerisinde sarmaşık türünü genelde çardak meydana getirmede, duvarın kaplamasında ve çitlerin kaplanması için dekoratif olarak kullanılmaktadır. Sarmaşık güllere örnek olarak kırmızı renk açan \"Crimson glory\", sarı tonlu gül açan ise \"Souvenir de claudio pernet\" çeşitleri bulunmaktadır.

Büyük çiçekli gül (Rosa grandıflora): Güllerini büyük ve demetli olarak açan türdür. Yıl içerisinde bir defa açabileceği gibi birçok kerede açabilirler. Bu türdeki güller özellikle renkli çitleri oluşturmak için genellikle kullanılmaktadır. Oldukça da başarılıdırlar. Büyük çiçekli güllere örnek verecek olur isek turuncu- somon tonundaki \"Beaute\", sarı renkli olarak açanları ise \"Barbara\" diye adlandırılmaktadır.

Isparta gülleri: Isparta gülleri zamanı neredeyse 1880 yıllarına kadar dayanmaktadır. Ülkemize gelmesi ise 1870 yıllarına denk gelmektedir. Anadolu'ya Bulgaristan'dan gelmiş olan göçmenler yoluyla olmuştur. Isparta gülünün diğer bir adı da yağ gülü olarak anılmaktadır. Bu güllerin üretimi ülkemize gelişinden 18 yıl sonra başlanmıştır. Isparta'ya gülün dikimi yaklaşık olarak 150 yıl evvel Yalvaç'tan gelmiş olan Müftüzade İsmail efendi sayesinde ilk dikimi yapılmıştır.

Küçük çiçekli güller (Rosa polyanth): Gülleri küçük ve demetli olarak açılan bir türdür. Yıl içerisinde defalarca açabileceği gibi bir bir kere olarak da açabilirler. Çiçekli ve bodur oluşları çit yapmak için ideal olmaktadır. Küçük çiçekli güllerin çeşitlerine örnek verecek olur isek kırmızı tonlu olanı \"Alain\", pembe tonlu olanı \"Fashion\" gibi daha farklı renkleri de bulunmaktadır.

Gallicas gülleri: Gallşcas gülleri 1969 yılında İngiliz asıllı olan David Austin aracılığıyla üretilmiştir. Hatta gallicas güllerine bazen üreticisinin adı yani David Austin gülleri de denilmektedir. Üretilen bu güller özellikle modern ve eski güllerin birleştirilmesi ile meydana gelmiştir. Asıl üretilme amacı eski güllerin yapılarını ve kokularıyla, modern güllerinde yıl içerisinde birden fazla açmalarını tek bir türde toplamaktı. En bilindik çeşitleri ise Graham Thomas, Mary Rose, Abraham Darby ve Heritage'dir.

Floribunda gülleri: Floribunda güllerini 1900 yıllarının başlarında polyantha ve hybrid türlerinin çapraz bir şekilde birleştirilmesi ile üretilmiştir. Bu güller bir dalının üzerinde birden fazla gül açabilirler. Hybrid tea türünde ise her dalında bir tane gül açar. Ayrıca hybrid tea türüne göre daha kısa yapıdadırlar ve daha çok gül açarlar. Floribunda güllerinin bu özelliklerinde dolayı peyzaj ve bahçe çiçeği olarak avantaj sağlamaktadır. Ancak farklı bir özellikleri ise çok fazla kokulu değildirler.

Diğer gül çeşitleri nelerdir?

Minyatür güller, alberetto tijli gülü, alberetto pendula gülü, cluny gülü, chacok gülü, terracotta gülü, andrelenotre gülü, Kaliforniya yabani gülü, yabani gül, okka gülü, Çin gülü, dumalis gülü, eglanteria gülü, kırmızı frenk gülü, gigantea gülü, glauca gülü, laevigata gülü, misk gülü, multiflora gülü, omeiensis gülü, bataklık gülü, persica gülü, pimpinellifolia gülü, pine torum gülü, roxburghii gülü, rubiginosa gülü, Japon gülü, sericea gülü, stellata gülü, virginiana gülü.
" } ] }