{ "title": "Halı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Hali-Cesitleri-58882.jpg", "date": "20.01.2024 04:54:43", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Halı çeşitleri, halı, belirli bir desen seçilerek kendine has düğüm tekniği kullanılıp, yapılan bir tür sergi malzemesidir. Yan yana, birbirine paralel sarılan iplerle tezgâhlar oluşturulup, yapılır. İlk kez Türklerin yaşadıkları bölgelerde ortaya çıkması halı dokumacılığını Türk boylarının getirdiği ve batıya doğru göçleriyle de batıya götürdükleri ortaya çıkmaktadır. Anadolu'da genç kızların hayatında çok önemli yeri vardır halı dokumacılığının. Selçuklar döneminde Orta Asya'dan İran'a kadar alan bölgede yapılmaktaydı. En eski halılar, Konya ilindeki Alaattin camide bulunmaktadır. Halı dokumacılığında iki tür düğüm kullanılır. Bunlar Türk düğümü ve İran düğümüdür.

Eski dönem halıları 4 gruba ayrılır
Halı çeşitleri

Acem halısı, bu halılara İran halısı da denir. Halıları İran'da yaşayan Azeriler, Türkmenler ve Kaşkay gibi Türkler dokuduğu için bu halılara da Türk halıları denir. Ancak bu halıların dokunuşu Türk halılarından farklı düğümler kullanılarak yapılmaktadır, bu yönü ile farklıdır. Düğümlerin atılışından kaynaklı olarak diğer halılardan daha dayanıksızdır. Bu halılar daha gevşek düğümler kullanılarak örülür. İran halıları genellikle ipek iplik kullanılarak, bitkisel boyalarla boyanarak yapılan halılarıdır. İran, el sanatları alanında oldukça gelişmiş bir ülke olmakla beraber, halı dokumacılığının en yaygın olduğu bölgedir. Acem halıları çok renkli, sanatsal değeri olan desenler ve kaliteli tasarımları sayesinde dünyada önemli yer tutar. Ayrıca dünyada yer alan en ünlü müzelerde, konaklarda ilan edilen bu halılar sayesinde mekanlar en önemli mülk olarak kabul edilir. İran halı çeşitleri de kendi aralarında gruplara ayrılır.
Demirci halısı; Manisa ilinin Demirci ilçesinde dokunan halılardır. Demirci halıları 19-20. Yy da dış ticaretle uğraşanların zevklerine göre verilen siparişlerden dolayı asıl halinden faklılaşmıştır. Halıcılık bu bölgenin en önemli geçim kaynağıdır.

Gördes halısı; bu halılar genellikle seccade şeklindedir. Çift düğüm tekniği kullanılarak yapılır ve genellikle minik çiçek motifleri, nar ve elma motifleri kullanılır.

Taşpınar halısı, dokumada kullanılan ipler yün iplerdir. Önemli halı çeşitleri içinde yer alan bu halılarda kullanılan yün ipler, doğal kök boyaları kullanılarak renklendirilir. Aksaray halıları olarak da bilinen bu halıların desenleri özgün karakterlidir.

Yağcıbedir halısı; Balıkesir iline ait Sındırgı köyündeki yörüklerin dokudukları halılardır. Bu halıların özellikleri kullanılan ipliklerin, halıları kullandıkça parlamasıdır. Yörükler bu halıları dokurken kendi yaşantılarını, halılara aktarmışlardır. Bu halı çeşitleri kendi arasında üç gruba ayrılır. Bunlar Karagöz, heybe usulu, yediellidir. Dokumada Gördes tekniği kullanılır.

Kafkas halısı, Kafkas bölgesindeki halkların yaptığı halı çeşitleri arasındadır. İran etkisinde kalmıştır. Yapımında kullanılan motiflerde, genellikle dört ayaklı hayvan figürleri ve ejder figürleri kullanılır.
" } ] }