{ "title": "Hastalık Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Hastalik-Cesitleri-18577.png", "date": "19.01.2024 11:24:58", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Hastalık Çeşitleri, Bir veya birden az sistemin çalışmasındaki bozukluk sonucu ortaya çıkan, vücudun belli bir yerinde veya birden fazla yerde kendisini gösteren düzensizlik sistemidir. Herhangi bir hastalık konusunda emin olmak ve kesin bilgi edinmek için bu hastalığa neden olan etkenlerin belirlenmesi, hastalık yapma biçimi ve süreci incelenmesi gerekir.

Hastalık Çeşitleri ve Neden Olur?

Tek gen hastalıkları: insanın genetik materyali olan DNA üzerinde bulunan genlerden sadece tek bir gen de meydana gelen bozukluklar sonucu ortaya çıkan, tedavisi olmayan ve kalıtsal olan hastalık çeşididir. Şu an ülkemiz de çok yaygın olan Akdeniz anemisi, hemofili, fenilketonüri, fibrozis , doğumsal işitme kaybı bu çeşit hastalığa önemli olan örneklerdir.

Kromozomal hastalıklar: Canlılarda bulunan kromozom sayısı ve yapısı üzerindeki yapısal değişimler sonucu ortaya çıkan kalıtsal hastalıklardır. Bu hastalıklar bazen sadece kişiye bağlı, bazen de genetik olarak aktarılan kalıtsal hastalık olarak bilinir. Herhangi kromozomal sıkıntısı olan bir kişinin çocuklarında kromozom düzensizliğine bağlı olarak ağır olan anormallikler görülür. Down sendromu bu hastalık tipine örnektir.

Multifaktöryel hastalıklar: bu hastalık etkenin de birçok genin çevreyle olan etkisi sonucu yaşam sürecinde herhangi bir dönemde ortaya çıkan hastalıktır. Bu grupta görülen hastalıklar toplumda daha yaygın olarak görülür. Bu tip hastalıklara örnek; yarık damak veya dudak, doğuştan diyabet, sonradan meydana gelen şizofreni gibi ortaya çıkan hastalıklardır.

Edinsel somatik genetik hastalıklar: Somatik yani vücut hücrelerinde görülen yaşamın ilerleyen dönemlerinde mutasyonlar sonucu ortaya çıkan, vücut hücrelerinde gerçekleştiği için kalıtsal olmayan hastalıklar arasında yer alır. Bu hastalık tipine en iyi örnek yaygın şekilde görülen kanser hastalığıdır.

Eşeye bağlı olan (Gonozom) kromozomal hastalıklar: İnsanlarda hücre bölünmesi sırasında ayrılmama gerçekleşmesi üzerine ortaya çıkan hastalıklardır. Erkeklerde hücre bölünmesi herhangi bir problem ile karşılaşmazken, bayanlarda görülen ayrılmamaya bağlıdır. Bu hastalıklara örnek olarak turner sendromu, klinifelter sendromu, süper dişi, süper erkek gibi hastalıklardır. Eşey hücrelerinde meydana geldiği için kalıtsal olan hastalıklardır.
" } ] }